Natura își bate joc de Europa – Clima se încălzeşte de două ori mai rapid decât media globală, în ciuda faptului că restul planetei nu ia măsuri

0
59

Încălzirea climei europene are loc într-un ritm de două ori mai rapid decât media globală, potrivit unui raport al Organizaţiei Meteorologice Monidalde (OMM), care avertizează că această tendinţă observată în ultimii 30 de ani este de natură să provoace creşteri excepţionale ale temperaturilor, incendii de vegetaţie şi inundaţii, relatează „The Guardian” și news.ro.

Efectele acestei încălziri se văd deja. Întreg continentul s-a confruntat cu fenomenul de secetă, cu incendii de pădure şi cu topiri ale gheţarilor. Raportul „Starea climei în Europa", realizat împreună cu serviciul Copernicus al UE, avertizează că pe măsură ce tendinţa de încălzire continuă, temperaturile excepţionale, incendiile de vegetaţie, inundaţiile şi alte efecte ale dereglărilor climatice vor afecta societatea, economiile şi ecosistemele.

Din 1991 până în 2021, temperatura din Europa a crescut cu o rată medie de aproape 0,5 grade Celsius pe deceniu, ceea ce a avut consecinţe fizice: gheţarii alpini au pierdut 30 de metri din grosimea gheţii între 1997 şi 2021, în timp ce calota de gheaţă a Groenlandei s-a topit, de asemenea, contribuind la creşterea nivelului mării. În vara anului 2021, Groenlanda a avut prima ploaie înregistrată vreodată în cel mai înalt punct al său, staţia Summit.

COntinuarea pe stiirpesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.