Protest de amploare la Tel-Aviv împotriva Guvernului Israelului şi în favoarea democraţiei

0
67

Câteva zeci de mii de israelieni au manifestat sâmbătă seară la Tel Aviv pentru a-şi exprima dezacordul faţă de politicile coaliţiei guvernamentale a premierului Benjamin Netanyahu şi temerile privind riscul unui derapaj antidemocratic, informează AFP, relatează Agerpres.

Este cea mai mare demonstraţie de la învestirea guvernului pe 29 decembrie, care reuneşte partide de dreapta, de extremă dreapta şi partide evreieşti ultraortodoxe, cel mai de dreapta executiv din istoria acestei ţări.

În jurul orei 21:00 (19:00 GMT), Piaţa Habima din centrul Tel Avivului era plină, iar mulţimea se revărsa pe străzile adiacente. Potrivit estimărilor poliţiei, citate de radioul public, s-au adunat 20.000 de manifestanţi. Organizatorii estimează că numărul acestora se ridică la câteva zeci de mii.

Mitinguri de o amploarea mai mică au avut loc simultan la Ierusalim, unde aproximativ 1.000 de protestatari s-au adunat în faţa reşedinţei premierului Netanyahu, potrivit presei locale, şi la Haifa, principalul oraş din nordul ţării.

Demonstranţii s-au adunat la apelul unei organizaţii anticorupţie, în jurul unor sloganuri care cereau "salvarea democraţiei" şi "împiedicarea răsturnării regimului politic" instituit în Israel de la înfiinţarea sa în 1948.

Partide de centru, de stânga şi alianţa de partide arabe Hadash-Taal i-au chemat pe israelieni la protest, în special împotriva reformei justiţiei prezentate pe 4 ianuarie de guvernul lui Benjamin Netanyahu, urmărit penal în mai multe cazuri de presupusă corupţie. Ei cer, de asemenea, demisia premierului.

Continuarea pe stiriepsurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.