OFICIAL! Romania are sanse mari sa gazduiasca meciuri la Euro 2020

0
94

Romania, prin Bucuresti, se afla pe lista celor 19 orase candidate la organizarea unor partide de la Campionatul European din 2020 • Dintre acestea, vor fi alese doar 13 • Londra si Munchen sunt singurele candidate pentru semifinale si marea finala

La 19 septembrie 2014, Comitetul Executiv al forului de la Nyon va decide care sunt cele 13 orase alese pentru a gazdui meciuri de la Campionatul European din 2020. Pentru aceste mult ravnite locuri candideaza 19 tari, printre care se afla si Romania. Astfel, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Scotia, Spania, Anglia, Macedonia, Germania, Olanda, Ungaria, Israel, Italia, Tara Galilor, Irlanda, Romania, Rusia si Suedia sunt oficial candidate pentru a gazdui jocuri la Euro 2020.

Iar orasele sunt: Baku, Minsk, Bruxelles, Sofia, Copenhaga, Londra, Skopje, Munchen, Budapesta, Ierusalim, Roma, Amsterdam, Dublin, Bucuresti, St. Petersburg, Glasgow, Bilbao, Cardiff si Stockholm. Dintre acestea, Londra si Munchen sunt singurele candidate pentru semifinale si finala. ”Sunt convins si garantez ca Romania va gazdui patru meciuri in 2020. Sigur, totul depinde si de niste voturi”, a spus Mircea Sandu, luni, la Digi Sport, intr-o interventie gazduita de emisiunea ”Digi Sport Special”.

La alegerea oraselor gazda va conta si un raport intocmit si publicat de reprezentantii UEFA, care au facut o radiografie a fiecarui oras in parte, dupa trei luni de prospectii. Astfel, potrivit acestuia, Romania mai are de pus la punct mai multe chestiuni legate de infrastructura.

”Bucurestiul este legat in mod suficient de toate destinatiile majore ale Europei, atat pe uscat, cat si aerian, in contextul in care pentru Euro 2020 aeroportul va juca un rol predominant. Aeroportul, centrul orasului si stadionul sunt mai degraba slab legate cu autobuze si capacitatea va trebui sporita considerabil. O noua linie de metrou este planificata pentru 2020. Accesul pe ultimul kilometru la stadion este asigurat suficient de transportul public (linie de metrou in proiect, tramvaie si autobuze). Nu exista informatii privind parcul de mijloace de transport si nici despre sistemul de functionare. Capacitatea aeroportului international este suficienta astfel incat sa opereze traficul asteptat in 2020 si cel suplimentar datorat turneului. Autoritatea aeronautica civila a confirmat ca nu exista restrictii privind zborurile de noapte”, se arata la capitolul ”Mobilitate” al raportului.

Alte aspecte de imbunatatit se intalnesc la stadion. Finalizata in 2011, Arena Nationala are o capacitate de 54.861 de locuri. Stadionul se afla in proprietatea Primariei Muncipiului Bucuresti si este administrat de Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB). Conform UEFA, stadionul are o capacitate mare, dar nu intruneste toate conditiile forului european, una dintre acestea fiind numarul insuficient de locuri de parcare. In plus, nici numarul minim de loje permis de UEFA nu este indeplinit de Arena Nationala.

De asemenea, cerintele UEFA in ceea ce priveste ospitalitatea nu sunt intrunite in totalitate. Problema o reprezinta faptul ca facilitatile oferite sponsorilor si corporatiilor trebuie construite in afara Arenei Nationale. Centrul Media trebuie construit, de asemenea, in afara arenei.

In ceea ce priveste locurile de cazare, numarul acestora este la limita, iar cele de categorie inferioara acopera doar partial cerintele UEFA. Insa preturile sunt competitive, iar autoritatea nationala de turism a promis ca tarifele nu vor creste cu ocazia turneului. Terenurile de antrenament sunt de inalt standard, se arata in raport, chiar daca una dintre optiuni are ca destinatie exclusiva rugbyul, fiind nevoie de unele modificari in acest caz. Raportul mai remarca experienta limitata a municipalitatii bucurestene in organziarea unor evenimente majore si ca planificatele investitii in infrastructura din zona stadionului nu au fost elaborate in amanunt. Raportul este rezultatul unui atent proces de evaluare, efectuat timp de trei luni de administratia UEFA si a fost transmis membrilor Comitetului Executiv al forului de la Nyon, inainte de desemnarea oraselor-gazda, la 19 septembrie 2014.

Florin BRIAUR florinb•bzi.ro