MAESTRUL BARLADEAN, MARCEL GUGUIANU, UITAT DE OFICIALITĂȚILE URBEI -FOTO

0
96

S-au împlinit sase ani de când Marcel Guguianu a trecut in rândul celor drepți! Artistul, îndrăgostit iremediabil de orașul nostru, i-a dăruit operele si in orice interviu pe care il acorda vorbea mândru de târgușorul in care a văzut lumina zilei si in care si-a petrecut cei mai frumosi ani. 
Prețuit de autoritățile locale in viata, joi la cimitir la slujba de pomenire au participat câțiva angajați in frunte cu directorul Muzeului “ Vasile Parvan”. Nimeni nu si-a adus aminte de Maestru, in conditiile in care orice personalitate care poposește in Barlad este plimbată la Pavilionul ce ii poarta numele! Niciun prieten vechi de al “ meșterului” așa cum ii plăcea sa i se spună nu a binevoit sa ii aprindă o lumânare la mormânt. 
Marcel Guguianu ( 28 iunie 1922 – 12 iunie 2012) este printre puţinii sculptori români de talie internaţională în cinstea căruia a fost construit un muzeu cu arhitectură gândită anume pentru a pune în valoare capodoperele acestuia. 

Ridicarea pavilionului muzeal s-a impus după 1997, anul în care Marcel Guguianu a donat muzeului bârlădean toate lucrările sale, inclusiv multe obiecte personale folosite în activitatea artistică. Singura condiţie pusă a fost de a fi expuse într-un muzeu care să-i poarte numele. Conducerea muzeului de la acea vreme a solicitat sprijinul Consiliului Judeţean Vaslui pentru realizarea acestui proiect.

"Mă alătur stădaniei vrednicilor bârlădeni de pe meleagurile Tutovei, pentru renaşterea Bârladului, cea mai năpăstuită urbe românească în ultimele şapte decenii”, scria Marcel Guguianu, în 1997, an în care a donat oraşului natal întreaga creaţie.

Aici sunt expuse câteva dintre lucrările remarcabile ale maestrului printre care amintim: Ciocârlia, Icaar, Japoneza, Cei 12 apostoli. Grădina muzeului găzduieşte alte lucrări din marmură, precum şi Memorialul, o construcţie din lemn şi piatră proiectată de sculptor, locul unde şi-a dorit să-i fie pusă inima după moarte. Nu s-a întâmplat acest lucru, portalul adăpostind simbolic inima maestrului.

Operele sculptorului Marcel Guguianu au putut fi admirate în cadrul unor expoziţii din Budapesta, Roma, San Marino, Paris, Belgrad, New York, Washington, Sevilla, Miami. Pentru activitatea sa, Marcel Guguianu a fost distins cu Premiul I la concursul „Nissida D’Oro” din Napoli (1983), Premiul Special al Academiei Româno-Americane pentru sculptura „Ionel Jianu” (1995).