Oala de lut este un recipient special care, datorita materialului poros din care este realizat, absoarbe apa si astfel se degaja aburii care asigura prepararea naturala si mult mai sanatoasa a sarmalutelor. Sarmalele gatita intr-un astfel de vas sunt mai fragede, mai usor de digerat, mai gustoase si isi pastreaza o mare parte a substantelor nutritive. Potrivit unei retete divahair.ro, aveti nevoie de: 2 verze murate, 1 kg de carne tocata mixta (de porc si vita), 200 gr de afumatura (costita, kaiser, sunca), 150 gr de orez, 2 cepe mari, ulei pentru calit ceapa, bulion, sare, piper macinat si boabe, boia, crengute de cimbru.
Taie ceapa marunt si pune-o la calit putin, fara sa o prajiti mult. Cat se caleste ceapa, spala orezul in trei sau patru ape si lasa-l la inmuiat. Adauga ceapa calita peste carnea tocata, apoi pune si orezul cateva minute la calit. Dupa aceea, rastoarna orezul peste carnea tocata si peste ceapa, adauga sare, piper, boia, cimbru si doua linguri de apa si amesteca foarte bine aceasta compozitie pana cand devine omogena.
Taie cotoarele frunzelor de varza si impacheteaza sarmalutele. Toaca varza ramasa si asaz-o pe fundul oalei de lut, nu inainte de a-l unge cu putin ulei. Peste acest strat de varza pune cateva felii de afumatura, crengute de cimbru si boabe de piper, apoi primul strat de sarmalute. Intercaleaza straturile de sarmalute cu straturi de afumatura, cimbru si piper boabe. Dupa ce termini de asezat sarmalele in oala de lut, acopera-le cu inca un strat de varza tocata. Amesteca bulion cu apa si toarna in vas pana cand lichidul depaseste nivelul sarmalelor. Acopera oala cu capac si da-o la cuptor pentru 3-4 ore.
Foarte important este ca in momentul introducerii oalei la cuptor, acesta sa nu fie preincalzit, intrucat oala poate crapa. Din acelasi motiv nu trebuie adaugat nici lichid rece peste sarmalute in timp ce fierb.