TIPIC ROMANESC !Elevi premiati de NASA, nu au bani sa mearga la festivitatea de premiere

0
105

„Elevi exceptionali, premiati de NASA, cautam sponsori!”. In aceasta situatie au ajuns cativa liceeni din Constanta, premiati de Agentia Spatiala Americana. Copiii nu au banii necesari ca sa ajunga in Canada, acolo unde are loc festivitatea de premiere. Elevii isi mai pun speranta in oamenii de afaceri generosi, care inteleg importanta lucrarilor create de ei si vor sa se implice. Cinci eleve de clasa a 11-a, de la Liceul Ovidius din Constanta, au conceput o asezare spatiala sub forma de ciuperca, din diferite materiale adunate de pe Marte sau Jupiter, ce ar putea gazdui 40.000 de persoane, aproape in aceleasi conditii ca cele terestre.

Ioana Cristache, premianta NASA: „Avem un loc unde se poate locui atunci cand pamantul nu mai poate fi locuibil si trebuie sa o luam cu totul de la zero, ca si cand cream un oras nou.” Locuitorii ar putea controla intreaga tehnologie cu ajutorul unor bratari personalizate. Despre aceasta inventie ne vorbeste Clara – care vrea sa devina programator IT. Clara, premianta NASA: „Actioneaza ca un fel de tableta-mobil, dar in acelasi timp comunica si cu tehnologia din casa adica daca ii spui prajeste-mi paine la ora 5, tu o sa gasesti painea prajita care te asteapta acasa.” 30 de ani ar dura constructia acestei asezari spatiale, in care oamenii ar invata sa traiasca in armonie cu robotii. Premianti NASA sunt si patru dintre colegii fetelor.

Andrei, premiant NASA: „Avem o diviza de turism intergalactic deoarece avem rute de transport cu Jupiter, avem baze pe luna si pe marte care sunt speciale pentru turism.” Toti acesti tineri exceptionali au obtinut, de-a lungul anilor de studii, zeci de premii la olimpiade sau concursuri internationale. Vor sa devina cercetatori, astronauti, medici sau ingineri. Insa iau in calcul sa-si continue studiile in strainatate, mai ales dupa ce au aflat ca ministerul educatiei nu ii sprijina ca sa ajunga la premierea NASA. Ceremonia ar avea loc in luna mai, la Toronto, in Canada: „Putem avea parte de o experienta noua si inedita, in care vom face cunostinta cu personalitati foarte mari, oameni de stiinta importanti, fizicieni importanti care ne vor lansa drumul in viata.” Copiii provin din familii modeste care nu-si permit sa acopere costurile unui drum pana in Toronto: un bilet costa circa 1500 de dolari.