Pe 22 aprilie 1970, 20 de milioane de americani, au iesit in strazi, parcuri sau in amfiteatre pentru a protesta in favoarea unui mediu inconjurator mai stabil si mai sanatos. Denis Hayes, coordonatorul national, si tanara lui echipa, au organizat proteste masive din oras in oras. Mii de colegii si universitati au organizat proteste impotriva deterioararii mediului inconjurator. Grupuri care militau impotriva varsarilor de petrol, fabricilor care poluau si a centralelor electrice, deseurilor toxice, pesticidelor, pierderea faunei, au realizat dintr-o data ca au atat de multe valori si principii in comun, scrie intorsuraro.
Ziua Pamantului in 1970 a atins un rar aliniament politic, obtinand ajutor de la republicani si democrati, de la oamenii bogati dar si de la cei saraci, oraseni si tarani, muncitori dar si de la lideri. Prima zi a pamantului a dus la creerea Agentiei pentru Protectia Mediului Inconjurator a Statelor Unite ale Americii si a deschiderii caii pentru un aer curat, apa curata si actiuni pentru speciile pe cale de disparitie.
Senatorul Nelson a primit Medalia Prezidentiala pentru Libertate – cel mai de onoare titlu dat civililor in SUA – pentru rolul sau in intemeierea Zilei Pamantului.
Pe masura ce anul 1990 se apropia, un grup de lideri ce militau pentru mediul inconjurator, a lansat ideea unei noi mari campanii si au cerut ajutorul lui Denis Hayes. De data aceasta, Ziua Pamantului devenise un eveniment international, mobilizand 200 de milioane de oameni din 141 tati, astfel aducand pe scena mondiala chestiunile mediului inconjurator. Ziua Pamantului 1990, a dat un mare imbold eforturilor internationale pentru reciclare si a ajutat la pavarea caii pentru Summitull Natiunilor Unite pentru Pamant 1992 – Rio de Janeiro.
Cum mileniul se apropia, Hayes a acceptat ideea unei noi campanii, de data aceasta concentrandu-se asupra fenomenului de incalzire globala si a propulsarii energiei ” curate”. Ziua Pamantului 2000, a combinat esenta primei zile a pamantului cu grandoarea internationala a activismului din 1990 (22 aprilie).
Pentru anul 2005, Ziua Pamantului a avut internetul ca ajutor in creerea de conexiuni intre activistii din lumea intreaga. Activitatiile au variat: de exemplu un lant enorm de oameni care mergea din sat in sat in Gabon, Africa, in timp ce sute de mii de oameni s-au adunat in National Mall din Washington, D.C., USA.
Ziua Pamantului, a trimis un mesaj foarte clar si foarte puternic, si anume ca cetatenii intregii lumi vroiau masuri rapide si decisive legate de energia curata. Acum, lupta pentru un mediu curat continua. Suntem invitati, sa facem si sa fiim o parte din istoria zilei pamantului. Trebuie sa descoperim surse de energie despre care nici nu stiam ca exista. Trebuie sa o simtim cum circula prin radacinile ierbii de la picioarele noastre si prin tehnologia aflata la dispozitia noastra. Trebuie sa ne unim in a construi o lume sanatoasa, curata si diversa pentru generatiile ce vor urma.