Cel mai scump si cel mai cautat condiment din lume, cunoscut sub numele de „aurul rosu”, costa chiar mai mult decat aurul clasic.
Sofranul (Crocus sativus) este o planta mediteraneana, din care se pot extrage condimentul sofran, uleiuri aromatice, precum si numeroase alte substante cu utilizari in medicina si alimentatie.
Sofranul din Iran, cel de culoare rosu aprins, este cel mai scump, iar calitatea sa este superioara fata de sofranul indian, care are o culoare portocalie, scrie CNN.
Recoltarea de sofran are o traditie de 3.000 de ani in Iran. Tara produce peste 90% din cele 250 de tone de sofran produse anual in intreaga lume.
Afacerile nu merg asa bine, insa, in ultimii ani, pentru ca sanctiunile impuse Iranului din cauza programului sau nuclear i-au afectat pana si pe comercianti.
„Nu mai putem apela la banci”, a declarat Mehrdad Rowhani, CEO al Saffron Rowhani din Khorosan, provincia care produce peste 70% din cultura Iranului. Chiar si asa, exporturile de sofran au crescut cu 36% in 2014.
In ciuda dificultatilor cu care se confrunta producatorii din Iran, Ali Sheikh, membru fondator al Camerei de Comert britanico-iraniana, spune ca producatorii sunt inteligenti si, „daca li se inchide o usa, ei deschid o fereastra”, asa ca niciodata sofranul nu ramane nevandut, pentru ca cererea e mai mare decat oferta.