Un studiu realizat de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) arata ca aceste bauturi, mai toate carbogazoase, contin doar maximum 0,3% suc natural, in rest includ o lista lunga de ingrediente care pot declansa, printre altele: diferite de cancer, Alzheimer, Parkinson, boala Basedow-Graves, epilepsie, scleroza multipla, reactii alergice, probleme de respiratie, hiperactivitate si lipsa de concentrare, diabet si depresie.
APC Romania a achizitionat, in vederea realizarii acestui studiu, 28 de sortimente de bauturi racoritoare fara zahar. 93% din produsele analizate sunt carbogazoase, fapt ce arata obiceiul de consum al romanilor, orientat spre bauturi nealcoolice acidulate.Conform datelor Institutului National de Statistica, un roman consuma, in medie, pe an, 150 litri de bauturi racoritoare.
Lista ingredientelor care iti distrug sanatate:
Ingredientele regasite in compozitia bauturilor racoritoare fara zahar/dietetice analizate sunt urmatoarele: apa, apa carbogazoasa, dioxid de carbon, suc de struguri (0,1%), suc de mere (0,1%), suc natural de fructe: capsuni, zmeura, coacaze negre, afine, visine in proportii variabile (0,1%), maltodextrina, concentrat de morcovi cu rol de colorare, extracte cu rol de colorare din hibiscus si morcov, arome naturale de lamaie si lime, aroma naturala de portocale si alte arome, cafeina, arome, suc de portocale, antioxidanti (acid ascorbic), acidifianti (acid citric, acid fosforic, citrati de sodiu), indulcitori (aspartam, acesulfam de potasiu, ciclamat de sodiu, zaharine), coloranti (caramel cu sulfit de amoniu, albastru patent V, albastru briliant FCF, brunt HT, azorubina, rosu ponceau, cosenila, caroteni, beta- apo-8-carotenal, antocianine), conservanti (benzoat de sodiu, sorbat de potasiu), corectori de aciditate (citrati de sodiu), stabilizatori (guma arabica, guma de ester, guma de guar, esterii colofoniului cu glicerolul, esteri glicerici ai rasinilor din lemn).
Indulcitorii sintetici, de 200 de ori mai dulci ca zaharul!
Dintre ingredientele mentionate mai sus, cele mai utilizate sunt:
– TOATE produsele analizate contin indulcitori sintetici (aspartam, zaharine, acesulfam de potasiu, ciclamat de sodiu), dupa cum urmeaza:
– 46% contin TREI TIPURI DE INDULCITORI SINTETICI;
– 39% contin PATRU TIPURI DE INDULCITORI SINTETICI;
– 11% contin DOUA TIPURI DE INDULCITORI SINTETICI;
– 4% contin UN SINGUR TIP DE INDULCITORI SINTETICI.
Indulcitorii sintetici au o putere de indulcire care poate fi de pana la de 200 de ori mai mare decat zaharul. Acestia pot declansa o serie de afectiuni medicale, cum ar fi: boala Alzheimer, boala Parkinson, boala Basedow-Graves, epilepsie, scleroza multipla, diabet si depresie.
82% dintre produsele analizate contin acid citric. Acesta este un compus organic, cristalin, fara culoare, care apartine clasei de acizi carboxidici si este folosit ca acidifiant.Poate provoca dureri abdominale si ataca smaltul dintilor. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor. De asemenea, nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.
75% dintre produsele analizate contin benzoat de sodiu, conservant sintetic care, in reactie cu acidul ascorbic, genereaza benzen, substanta toxica cancerigena. In urma unui studiu realizat pe 200 de sortimente de sucuri de catre FDA (Federal Trade Commission – USA) in anul 2005, la 10 dintre acestea s-a identificat un continut de benzen cuprins intre 7 si 89 ppm (parti per milion), limita maxima admisa in apa potabila fiind de 5 ppm. In urma acestei constatari, marii procesatori de sucuri din SUA au decis sa nu mai foloseasca acest conservant. Benzoatul de sodiu poate produce reactii alergice, hiperactivitate si lipsa de concentrare la copii (ADHD).
50% dintre produsele analizate contin coloranti sintetici (caramel cu sulfit de amoniu, albastru patent V, albastru briliant FCF, brunt HT, azorubina, rosu ponceau). Colorantii sintetici pot provoca reactii alergice, modificari cromozomiale, tulburari de respiratie, dermatite si au potential cancerigen. Produsele alimentare care contin coloranti sintetici nu sunt recomandate copiilor.
36% dintre produsele analizate contin coloranti naturali (cosenila – colorant natural rosu obtinut dintr-o specie de gandac din America de Sud, caroteni, beta- apo-8-carotenal si antocianine), in timp ce 14% dintre produsele analizate nu contin niciun fel de coloranti.
„Bauturile racoritoare fara zahar sunt realizate dintr-un amestec de apa, arome, cantitati infime de suc din fructe si aditivi alimentari. Aceste produse sunt lipsite de nutrienti, genereaza impresii olfactive artificiale si nu au valoare biologica. In baza studiilor realizate in cadrul unor universitati si institutii medicale de prestigiu, expertii in nutritie si medicii pediatri nu recomanda folosirea acestor produse in alimentatia copiilor, dar nici in cea a adultilor cu afectiuni medicale precum boli cardiovasculare, metabolice si neurovegetative.Din pacate, aceste produse, din cauza accesibilitatii date de pret (in medie 47 de bani per litru), sunt consumate in cantitati mari de catre familiile cu venituri situate sub salariul mediu pe economie. Avand in vedere numarul mare de substante chimice din astfel de produse, solicitam mentionarea pe eticheta a unui mesaj de atentionare de tipul A NU SE CONSUMA DE CATRE COPII!”,explica conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.