Hepatita cronica cu virusul C, la fel ca si in cazul hepatitei cu virusul B, a combinatiei B cu D sau a HIV-SIDA, se transmite parenteral. Aceasta inseamna ca se transmite doar daca virusul intra in sangele unei persoane. Dupa contaminare, exista o perioada de 1-6 luni in care virusul exista in sange dar anticorpii anti VHC nu au fost inca produsi de organism, numita fereastra imunologica.
Dupa ce virusul intra in sange, pacientul poate face o hepatita acuta cu virus C dupa o perioada de incubatie de 1-6 luni, sau direct sa treaca intr-o forma cronica de boala, activa sau inactiva. Chiar daca se vindeca, persoana care a avut virusul ramane cu anticorpii prezenti, incarcatura virala fiind repetat nedetectabila.
Posibilitati de transmitere a virusului hepatitic C:
– transfuzii de sange daca acesta nu este verificat sau donatorul se afla in perioada de fereastra imunologica;
– folosirea in comun a acelor si seringilor (este frecvent in comunitatile de consumatori de droguri intravenos);
– sange infectat venit in contact cu pielea care are leziuni;
– taiere/intepare cu instrument infectat(de exemplu cutit de bucatarie);
– folosire in comun a aparatului de ras, epilatorului, periutei de dinti in caz de sangerari bucale la purtator si nepurtator de virus, sau trusei de manechiura (inclusiv manechiura/pedichiura la salon unde nu sunt corespunzator sterilizate instrumentele);
– interventii stomatologice laborioase.
– transmiterea prin contact sexual este foarte scazuta, fiind chiar controversata.
Virusul rezista in mediul inconjurator 1-2 zile. Nu se transmite prin atingeri, folosirea in comun a hainelor, prosoapelor, veselei, sarut, inghitire.