Barbatii si femeile au ceasuri biologice diferite, dar exista si asemanari. De exemplu, la femei, pe masura ce inainteaza in varsta, scade productia de estrogen ceea ce duce la scaderea fertilitatii si la riscul de a da nastere unui copil cu defecte genetice. Acelasi lucru li se intampla si barbatilor – testosteronul scade odata cu inaintarea in varsta, cu el si fertilitatea si astfel au sanse mari sa devina tatal unor copii cu probleme genetice.
Fertilitatea in cazul femeilor si al barbatilor difera usor. In cazul femeilor, conteaza mai degraba calitatea ovulelor, nu cantitatea lor. In cazul barbatilor, chiar daca acestia produc sperma si la 80 de ani, aceasta nu e de calitate. La barbatii mai in varsta, volumul, motilitatea (viteza), precum si calitatea spermei scad.
Medicii specialisti au descoperit ca intre 30 si 50 de ani, barbatul produce sperma cu 30% mai putin, spermatozizii inoata cu 37% mai lent si este de cinci ori mai probabil ca acestia sa fie diformi. Forma este importanta deoarece un numar mai mare de spermatozoizi diformi echivaleaza cu un potential mai mare de anomalii genetice.
Iata evolutia ceasului biologic in functie de ani si cum se modifica ovulele si spermatozoizii de la varsta de 20 de ani pana dupa 45 de ani, explicate de medicul ginecolog-obstetrician Owen K. Davis de la Centrul Medical Cornell din SUA, de profesorul asistent in obstetrica-ginecologie Elizabeth Fino de la Centrul de Fertilitate din cadrul Universitatii New York si de Rebecca Sokol, medic specialist in reproducerea masculina si presedinte al ASRM (American Society for Reproductive Medicine).
1. La inceputul anilor 20
EA: din cele 1-2 milioane de ovule produse, doar 100.000-200.000 sunt inca functionale, dar la nivel maxim, fertilitatea fiind foarte ridicata in primii ani dupa implinirea varstei de 20 de ani.
EL: Spermatozoizii au aproximativ 3 luni, timp necesar pentru ca acestia sa ajunga la maturitate.
2. Spre finalul anilor 20
EA: Desi gradul de fertilitate scade usor, femeia prezinta 75% sanse sa ramana insarcinata intr-un an
EL: Vicii precum fumatul, consumul de alcool sau stupefiante, dar si toxinele din mediul inconjurator si alimentatie nesanatoasa poate scadea cantitatea si calitatea spermatozoizilor.
3. La inceputului anilor 30
EA: Dupa aceasta varsta, o femeie pierde, dupa fiecare ciclu, aproximativ 1000 de ovule, asadar nivelul de fertilitate incepe sa scada mai alert.
4. Spre finalul anilor 30
EA: Ovulele prezinta mai multe riscuri de a avea probleme cromozomale, motiv pentru care sansele de a ramane insarcinata scad. Doar 54% din femei, in aceasta perioada, mai reusesc sa ramana insarcinate intr-un an, timp in care fac sex regulat si neprotejat. Totodata, riscul de avort spontan creste.
EL: Spermatozoizii incep sa fie mai lenti, se misca mai greu si iau forme mai putin normale, spre deosebire de perioada anilor 20. Creste riscul de a concepe un copil cu autism sau schizofrenie.
5. La inceputul anilor 40
EA: Riscul femeii de a avea un copil cu sindromul Down creste: unu la o suta.
EL: Fertilitatea scade, un barbat lasand mai greu insarcinata o femeie decat in perioadele premergatoare ale vietii.
6. Dupa 45 de ani
EA: Foarte putine femei mai pot ramane insarcinate pe cale naturala dupa varsta de 45 de ani, sansele crescand totusi daca apeleaza la tratamente hormonale sau in vitro. Totodata, riscul de a concepe un copil cu sindromul Down cresc si mai mult: unu la 30.
EL: Problemele de prostata, renale, dar si schimbarile hormonale scad semnificativ fertilitatea la barbati.
Sursa: Lyla.ro