Comportamentul afectuos nu este intotdeauna ceea ce pare, sustine Sean Horan, expert in comunicare, profesor asistent la Universitatea DePaul. „Gesturi ca unele mangaieri sau saruturi ar putea fi un indiciu ca partenerul tau este suparat pe tine” explica specialistul.
In studiul „Afectiunea inselatoare in relatiile de dragoste”, profesorul Horan a examinat cum si de ce exista acest comportament afectuos inselator. Prin comportament afectuos inselator, specialistul intelege ca o persoana aflata intr-o relatie alege sa-si exprime afectiunea pentru partener in timp ce simte in acel moment altceva pentru acesta.
Profesorul Horan impreuna cu coautorul studiului, doamna Melanie Booth-Butterfield, profesor la Universitatea din Virginia de Vest, a descoperit ca persoanele necasatorite isi exprima in medie de trei ori pe saptamana afectiunea inselatoare pentru partenerii lor.
„Cuplurile folosesc afectiunea inselatoare in momentele in care nu sunt de acord cu partenerul, pentru a salva situatia, pentru a evita jena fata de acesta sau pentru a ocoli un eveniment care ar declansa un scandal. Exemple de acest tip includ minciuna reveritoare la un sentiment cu privire la partener si exprimarea afectiunii in loc de sentimentul negativ”, a completat profesorul Horan.
Conform studiului, cuplurile folosesc manifestari verbale si non-verbale ale afectiunii, in speranta ca o mangaiere sau o declaratie de dragoste poate masca sentimentele adevarate de moment.
Cu toate acestea, expertul in comunicare atrage atentia sa nu devenim paranoici si sa suspectam orice declaratie ori gest tandru drept o manifestare a afectiunii inselatoare. Profesorul Horan remarca ca aceste manifestari nu sunt neaparat un lucru rau.
„Utilizarea acestor false manifestari afective sunt o activitate regulata in cadrul unei relatii. De fapt, afectiunea inselatoare ar putea chiar ajuta la mentinerea unei relatii”.