PS Ignatie: „Țineți la viața voastră, țineți la autenticitate și la toate darurile cu care Dumnezeu v-a înzestrat…

0
80

Deschiderea oficială a Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi Vaslui a avut loc la Teatrul de Vară din Vaslui. Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Ignatie a adresat celor aproximativ 1200 de participanți un cuvânt de bun venit:

„Sunteți lumină – așa vă văd, foarte multă bucurie, foarte multă dragoste și mai presus de toate, extraordinar de multă libertate. (…) Am un mic gând pe care aș vrea sa vi-l împărtășesc, să vi-l așez la suflet. Gândul acesta este un îndemn: să nu-i lăsați pe alții să vă transforme pe nesimțite visele voastre în coșmaruri!”

În continuare, Preasfinţia Sa i-a atenţionat pe cei prezenţi să fie foarte atenţi asupra unor tendinţe ale prezentului care pot acapara modul de percepţie asupra realităţilor din jur:

„Nu este o noutate ceea ce vă spun, că trăim într-o eră digitală. Totul se petrece cu o repeziciune extraordinară. Este și o binecuvântare, dar aș vrea să vă previn asupra unor tendințe ale prezentului, tendințe care ne vin din zona aceasta digitală și pe care poate le ignorăm și nu le acordăm importanța cuvenită. (…)

Primul lucru de care să vă feriți și de care să aveți foarte mare grijă: să nu transformați masculinitatea și feminitatea voastră în ceva funcțional. Să știți că tendința lumii de astăzi este ca tot ceea ce ține de masculinitatea bărbatului și de feminitatea femeii să devină chestiuni pur funcționale. (…)

Civilizația „make-up”, ce face – ascunde trăsăturile reale ale fiecăruia – aceasta, de fapt, înseamnă masculinitate și feminitate funcțională, nu una ontologică cu care Dumnezeu ne-a înzestrat pe fiecare dintre noi. Civilizația aceasta „make-up”, cum o știți, este cea în care ascundem trăsăturile reale pentru a scoate la iveală trăsăturile abstracte și coerente. (…)

De asemenea, legat de acest aspect, nu contează ceea ce ești, atunci când vorbim despre masculinitate sau feminitate funcțională, ci contează foarte mult ceea ce pari că ești.”

Tot în cuvântul său către tineri, Ierarhul Huşilor a vorbit despre tentaţia de a relativiza valorile care ne construiesc ca persoane:        

„Trăim într-o civilizație a gadgetului. Toți avem câte un gadget, însă civilizația aceasta a gadgetului ne transpune undeva într-o zonă a ludicului, a jocului, în sensul că totul este convertit în joc. El poate să-ți fie un bun prieten în vremurile în care te plictisești, în clipele în care poate nu ai ce face. De aceea ludicul, în general jocul, te scoate dintr-un anumit corset, din anumite reguli care-ți sunt impuse și, fără să îți dai seama, te transformă ușor, ușor, pe nesimțite. Te transformi tu şi transformi și valorile de lângă tine tot într-un joc. Totul devine un joc și dacă devine un joc, totul se relativizează. Valorile sunt devalorizate, mai ales cele supreme, despre care vorbesc în general filosofii, iar forma cea mai interesantă de secularizare este aceasta, că valorile supreme: familie, tradiție, etc., sunt devalorizate.”

„Aveți grijă de visele voastre. Țineți la viața voastră, țineți la autenticitate și la toate darurile cu care Dumnezeu v-a înzestrat pe fiecare în parte.”

„Civilizația aceasta a gadgetului, cultura digitală în care trăim noi transformă totul în opțiune, în sensul că navigarea pe internet acutizează, deschide apetitul pentru opțiune. Viața devine o opțiune. Tot ceea ce este în jurul nostru devine o opțiune. Nu mai există responsabilitate, nu mai există raportare la rădăcini și se instaurează această luptă între opțiune și rădăcini. Nu observați că lumea în care trăim nu face altceva decât să-și renege rădăcinile, punându-se foarte mult accent pe opțiune, pe ceea ce alegi, pe ceea ce vrei tu să devii, iar nu pe ceea ce, în mod responsabil, ar trebui tu însuți să încerci să fii?  (…)

De aceea, eu atât vă spun: aveți grijă de visele voastre. Țineți la viața voastră, țineți la autenticitate și la toate darurile cu care Dumnezeu v-a înzestrat pe fiecare în parte: inteligența pe care o aveți, frumusețea pe care o aveți, modul acesta de a relaționa cu cei din jurul dumneavoastră. Să țineți la ele! Nu le transformați în simple funcții ale corpului sau ale minții sau ale inimii dumneavoastră! Trebuie să fie mult mai mult decât atât – să fie ceea ce v-am spus mai înainte: stare. (…)

            Să ne ajute Dumnezeu ca această prima ediție a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Vaslui să fie cea care pune un bun început și fiecare dintre noi să ne străduim să ne apropiem mai mult de frumos, mai mult de lumină, mai mult de credință și de ceea ce ne reprezintă pe noi ca neam.”