Un studiu recent sustine ceea ce deja stiam: creierul copiilor care primesc afectiunea neconditionata/”cresterea cu multa dragoste”, mai ales a mamei, creste de doua ori mai repede comparativ cu cel al copiilor neglijati.
Demonstrarea acestui fenomen este simpla cu ajutorul rezonantei magnetice, care a dovedit diferente de volum in regiunea hipocampului, zona responsabila de invatare, memorie, dar si de controlul emotiilor si recompensei. Practic, tehnica imagistica pune in evidenta gradul si localizarea zonei cerebrale activate, adica o crestere a fluxului de sange.
Foarte interesanta este si obiectivarea „cresterii cu multa dragoste”- mamele au fost rugate sa simuleze o situatie reala de viata, executarea unei sarcini in timpul in care trebuiau sa opreasca copilul sa desfaca un cadou impachetat foarte colorat. Au fost evaluate inregistrarile video ale interactiunilor intre mama si copil si punctate indeplinirea sarcinii executate, pastrarea calmului in momentul in care copilul ii distrage atentia si suportul emotional oferit copilului frustrat ca nu poate face ce-si doreste. Imagistica a aratat un volum dublu in cazul hipocampului copiilor ale caror mame au fost mai calme si au reusit sa ofere suport emotional copiilor, cu un scor peste medie.
Creierul uman este construit pentru dragoste
Exista cateva structuri speciale care sunt implicate in experimentarea afectiunii: hipotalamusul, glanda pituitara, amigdala si hipocampul, fiind dintre cele mai importante. Aceste zone speciale din creier se influenteaza una pe alta prin eliberarea de neuromediatori si hormoni, producand efecte diverse. Substantele cele mai importante implicate in aparitia afectiunii sunt dopamina si serotonina, oxitocina si vasopresina.
Un copil care se simte in siguranta si este „crescut cu dragoste” produce in hipotalamus dopamina si pe masura ce creste cantitatea de dopamina, cea de serotonina scade. Dopamina in cantitate mare creste placerea si motivarea si scadea tristetea.
Oxitocina si vasopresina sunt eliberate in circulatie de catre hipotalamusul mamei care alapteaza si prin laptele matern sunt transmise copilului. Oxitocina este responsabila de atasament crescut si incredere si scade frica, iar vasopresina creste atractia si scade anxietatea. Pe masura ce creste atasamentul este stimulata secretia de oxitocina.
Activarea zonelor responsabile de aparitia afectiunii se face in paralel cu dezactivarea amigdalei, care este responsabila de controlul fricii si stresului, iar rezultatul este scaderea gandirii critice si a standardelor pentru evaluarea celor din jur, scaderea fricii si stresului si un sentiment de comuniune intre persoane.
Copiii neglijati in perioada prescolara nu pot recupera suficient
In hipocamp exista numerosi receptori pentru hormonii de stres, ceea ce-l fac mai vulnerabil decat alte zone cerebrale la stres. Cuplarea hormonilor de stres de acesti receptori duce la scaderea excitabilitatii unor neuroni din hipocamp, inhibarea formarii de noi tipuri de neuroni si atrofia dendritelor celulelor piramidale.
De aceea, un copil neglijat, expus stresului nu are o curba de crestere a hipocampului optima, pentru ca anatomia si functia acestei regiuni din creier este afectata. Creierul are o proprietate numita neuroplasticitate, care reprezinta abilitatea creierului de a se transforma pe tot parcursul vietii, adica reorganizarea prin formarea de noi conexiuni intre neuroni.
Neuroplasticitatea este insa maxima in perioada primilor 6 ani si de aceea experientele primilor ani influenteaza atat de mult dezvoltarea creierului. Foarte interesant este si ca unele culturi au cuvinte speciale, greu de tradus pentru „cresterea cu multa dragoste” a copilului, englezii folosesc „nurturing” care inseamna in acelasi timp alimentatie, dezvoltare, educare.
„Cresterea cu multa dragoste” este cea mai importanta variabila care asigura succesul si starea de bine a unui copil.
Adriana Antohe, medic si trainer, specialist in medicina de familie si medicina muncii, face parte din echipa Mind Education Health, companie care ofera consultanta psihologica si programe de tip well-being in zona de parenting, relatii de cuplu si la locul de munca.
sursa: ziare.com