Riscul la care te expui daca mergi descult prin iarba

0
97
Daca renuntam la incaltari in timp ce mergem prin iarba, specialistii cred ca putem avea o sanatate mult mai buna. in general, ajuta la scaderea tensiunii arteriale, ne ajuta sa dormim mai bine sau sa scapam de inflamatii. Cu toate astea, in iarba exista si un pericol: capusele.
 
“Am descoperit recent intr-o revista internationala, “ Journal of Environmental and Public Health “ , rezultatele unui studiu despre un fenomen denumit “ earthing “, care face referire la mersul descult pe sol, iarba sau nisip (practic orice suprafata naturala). Mersul descult poate avea multiple beneficii pentru organismul uman: reduce inflamatiile, amelioreaza durerea cronica, scade stresul si nivelul de cortizol din organism, scade hipercoagulabilitatea sangelul si creste calitatea somnului. De asemenea, este stiut faptul ca o cura heliomarina poate ameliora diverse afectiuni dermatologice, in special psoriazisul si eczemele’’, precizeaza dr. dermatolog Proca Ancuta pentru Gandul.
 
in iarba exista insa niste mici vietati, capusele. “Acestea nu se nasc infectate cu diverse boli cum ar fi Lyme, de obicei se imbolnavesc in timpul hranirii si apoi raspandesc virusul schimband gazda. Cazurile de muscaturi de capuse se inmultesc primavara si vara. De regula,  acestea se intalnesc in zonele cu vegetatie bogata, mai putin in orase. Prezenta animalelor creste sansa ca aceste insecte sa existe in zona si sa-si caute o gazda. Nu incercati sa indepartati singuri capusa, pentru ca exista riscul ca aceasta sa se rupa (de regula se detaseaza corpul de cap, iar acesta ramane atasat in piele) sau chiar sa patrunda si mai adanc. Nu folositi vaselina, fosfor, caldura sau alte metode experimentale pentru a o indeparta. Este important sa va prezentati la un medic intr-un timp cat mai scurt de la muscatura, pentru ca e necesar sa fie indepartata total pentru a elimina riscul de imbolnavire”, suubliniaza medicul dermatolog Proca Ancuta.
 
Medicul poate prescrie antibiotice in scop profilactic, pentru a preveni afectiunile pe care le transmit aceste vietati. Boala Lyme, babesioza , tularemia sau encefalita sunt doar cateva dintre ele. “Riscul de a face o boala este foarte mic, asta daca le depistam si inlaturam capusele cat mai rapid din piele. Dupa ce vizitati o zona in care ar putea fi capuse , este recomandat sa va verificati minuntios . Ca si preventie, se poate folosi un spray repelant”, mai spune medicul Proca Ancuta.