Letas Do It, Romania! Pe 15 septembrie, peste 14 mii de vasluieni au participat la Ziua de Curățenie Națională

0
88

 

14.040 de vasluieni au participat la Ziua de Curățenie Națională, in tot județul Vaslui, reușind să strângă 18.750 de saci cu gunoaie. Am fost o picătură dintr-un ocean, o picătură necesară din milioanele de oameni care au participat pe 15 septembrie in 156 de țări din lume la World Cleanup Day – Ziua Mondiala a Curățeniei. Cei mai mulți și harnici vasluieni au fost bârlădenii, in număr de 1489, care au strâns 3094 de saci. In Vaslui au participat 1207 voluntari, care au strâns 2135 de saci iar in Huși și Negrești au participat cate peste 400 de voluntari, număr de care s-au apropiat și orașul Murgeni și cele mai harnice comune, Tutova, Rebricea, Epureni și Zăpodeni.

Anul acesta au participat 72 de comune la Ziua de Curățenie Națională, un număr record, iar media numărului de participanți din comune a fost de 138 de persoane.

In marea majoritate voluntarii au fost elevi însă au fost și peste 3500 de persoane din instituții, ONG-uri sau din inițiativă proprie. Au fost, de asemenea, mii de părinți care au însoțit copiii și cadrele didactice.

Un suport deosebit au adus Primăriile Municipiilor Vaslui, Bârlad, Huși, a orașelor Negrești și Murgeni dar și a tuturor celor 72 de primării de comune.  Inspectoratul Județean Vaslui a reușit o mobilizare exemplară în acest an, fiind puține școlile care nu au răspuns pozitiv invitației noastre la acțiune. Direcția Silvica Vaslui a reușit mobilizarea a aproape 300 de pădurari, personal silvic și ajutoare.

Prefectura Vaslui, Garda de Mediu și Agenția de Protecție a Mediului ne-au fost alături și ne-au sprijinit ca in fiecare an inclusiv participând pe 15 septembrie la acțiune dar la fel de implicate au fost și Jandarmeria, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Armata Română prin Garnizoana Bârlad, Apele Romane, cu voluntari in ziua acțiunii.

„Am reușit să implicăm peste 3% din populația județului și nu doar numărul și amploarea acțiunii sunt importante. Principalul obiectiv al proiectului, acela educativ, a fost atins și sperăm că prin repetarea acțiunii an de an, vom reuși să creștem niște generații responsabile față de mediul înconjurător, care să înțeleagă nevoia implicării in astfel de activități și care să dea mai multă dovadă de civism. Ne dorim ca in următorii ani să punem accent și pe educarea adulților, care nu văd in gunoaiele de pe toate câmpurile o problema reală, să atragem mai mulți formatori de opinie din tot județul, inclusiv de la conducerea județului, care să conștientizeze aceasta problemă și să ia atitudine. Beneficiile acestui proiect nu sunt doar pentru cei 14 mii de vasluieni care au participat, sunt pentru toți vasluienii. Le mulțumim tuturor celor implicați, instituțiilor partenere, școlilor, primăriilor, tuturor voluntarilor și salubrizatorilor Goscom Vaslui, Priscom, Alvaliv, care fac posibilă ridicarea tuturor sacilor din zonele curățate. Le mulțumesc voluntarilor Asociației Urma, voluntari care au făcut posibilă organizarea acestui eveniment in județul Vaslui. „Sădim Viitorul” este motto-ul nostru și credem cu tărie că suntem ceea ce lăsăm în urma noastră.” a declarat Ioan Crețu, președintele Asociației Urma și coordonator județean.