Planta care ne vindeca de bolile trupesti si sufletesti

0
111

In acatiste si rugaciuni, noi, crestinii, o numim pe Maica Domnului Floarea cea mai aleasa si inmiresmata, cea care l-a nascut si l-a purtat in brate pe Domnul nostru, Iisus Hristos. In traditia poporului nostru, dar si in limbajul nostru popular, mai multe flori si plante poarta numele Maicii Domnului, multe dintre ele avand efecte tamaduitoare atat pentru bolile trupesti, cat si pentru cele sufletesti. Cea mai cunoscuta planta din aceasta categorie este si palma Maicii Domnului.

Un vechi proverb roman, ajuns pana la noi, spune „Cum sa moara omul, daca are palma Maicii Domnului in gradina”, facand referire la proprietatile vindecatoare pentru multe boli si afectiuni. Legenda spune ca Maica Domnului cu micul Iisus in brate a cautat adapost la mai multe plante ca sa scape de soldatii lui Irod cand acestia o hartuiau. Singura planta care a primit-o, oferindu-i adapost in acele grele momente, a fost palma Maicii Domnului. La plecare, Maica Domnului a binecuvantat-o menind-o sa aiba puteri vindecatoare: „De azi inainte si pana in eternitate, tu vei fi floarea preferata a oamenilor. Iti dau puterea sa vindeci pe om de toate bolile si sa-l salvezi de la moarte asa cum ai facut tu pentru mine”. Potrivit ziare.com, preparatele din aceasta planta, pulberea, tinctura, otetul, uleiul volatil, infuzia, vinul, au efecte antimicrobiene, antihipertensive si antiinflamatoare, contribuind, in acelasi timp, si la scaderea nivelului de zahar din sange, calitate care o recomanda in terapia diabetului. Plata ajuta si la curatarea sangelui si poate sa previna boala Alzheimer. Ceea ce se stie mai putin despre palma Maicii Domnuluieste ca aceasta planta cu beneficii atat de numeroase este un ingredient des folosit in industria cosmetica datorita proprietatilor sale in cicatrizarea ranilor care o recomanda tenurilor cu probleme. E bine de stiut ca tinctura stimuleaza cresterea parului si-i intareste radacina.

Planta are proprietati antiinflamatoare uimitoare, o infuzie preparata din acestea poate ameliora durerile de cap, dar si afectiunile din sfera ORL, daca ceaiul se foloseste pentru gargara.

Caprifoiul sau Mana-Maicii-Domnului, cum i se mai spune popular, este o planta cataratoare cu un parfum imbatator. Florile tinere sunt albe, iar dupa cateva zile capata o culoare galben-roscat. In traditia populara se vorbeste despre planta care poarta numele Maicii Domnului ca una cu efecte tamaduitoare atat pentru bolile trupesti, cat si pentru cele sufletesti. Cea mai cunoscuta planta din aceasta categorie este si mana Maicii Domnului. Legenda spune ca Maica Domnului cu micul Iisus in brate a cautat adapost la mai multe plante ca sa scape de soldatii lui Irod cand acestia o hartuiau. Singura planta care a primit-o, oferindu-i adapost, a fost caprifoiul. La plecare, Maica Domnului a binecuvantat-o menind-o sa aiba puteri vindecatoare: „De azi inainte si pana in eternitate, tu vei fi floarea preferata a oamenilor. 

Iti dau puterea sa vindeci pe om de toate bolile si sa-l salvezi de la moarte asa cum ai facut tu pentru mine”. Efect antimicrobian Preparatele din aceasta planta: pulberea, tinctura, otetul, uleiul volatil, infuzia, vinul, au efecte antimicrobiene, antihipertensive si antiinflamatoare, contribuind, in acelasi timp, si la scaderea nivelului de zahar din sange, calitate care o recomanda in terapia diabetului. De asemenea, ajuta si la curatarea sangelui, fiind utilizata destul de des si in industria cosmetica datorita proprietatilor sale in cicatrizarea ranilor care o recomanda tenurilor cu probleme “Caprifoiul te poate feri de infectiile virale si poate trata unele simptome neplacute ale racelilor. Febra acuta, durerile in gat si cele de cap se pot trata cu ceai de caprifoi, pe care il obtii dintr-o ceasca cu flori la 1 litru de apa clocotita. Se lasa la infuzat 10 minute, dupa care se strecoara si se beau 2-3 cani pe zi. Ceaiul insa este contraindicat persoanelor cu diaree acuta sau care au probleme cu stomacul. Mai poate fi utilizat si in caz de abces mamar si intestinal, dizenterie si durere in timpul urinarii.”, spune Daniela Stan, medic de familie. Incetineste coagularea sangelui Folosita sub forma de infuziidecocturi sau cataplasme, planta ne fereste de numeroase afectiuni si este leac pentru dureri. Florile se recolteaza cu precadere primavara sau la inceputul verii cand floarea este inca in stadiul de boboc. Specialistii spun ca infuzia cu radacina de mana-Maicii-Domnului incetineste coagularea sangelui si tine la distanta bolile de inima. In plus, calmeaza crampele si durerile articulare la persoanele care sufera de artrita sau reumatism. Florile macerate grabesc vindecarea ranilor. Se lasa la macerat peste noapte o ceasca cu flori de caprifoi, la un litru de apa. Dimineata se filtreaza amestecul si cu solutia rezultata se pun comprese pe zonele afectate de acnee, rani, abcese si cicatrici.