Iasul este imbracat cu straie de sarbatoare, iar in aceste zile zeci de mii de pelerini ajung la Racla Sfanta • Povestile lor sunt coplesitoare, iar pentru unii dintre ei Sfanta a facut minuni • Un batranel din Bacau, in varsta de 85 de ani, a ajuns pentru prima data in viata la Racla Sfintei si a povestit ce a simtit in momentul in care a pasit in curtea Mitropoliei • La Iasi parca Dumnezeu este mai aproape de noi toti in aceste zile
Poate ca pentru unii oameni Sfanta Cuvioasa Parascheva nu reprezinta decat un Sfant in calendar, dar pentru altii ea reprezinta totul. Desigur, oamenii pestriti care se perinda in aceasta perioada prin tot Iasul nu sunt priviti cu ochi buni de unele persoane, dar prea putin conteaza asta. In fiecare an se pun cam aceleasi intrebari.
„De ce trebuie sa fie Iasul plin de pelerini?”, „De ce nu vin ei in oricare alta zi a anului?”, iar exemplul intrebarilor retorice poate continua. Ei bine, la toate aceste intrebari exista raspunsuri. Nimeni nu ii obliga pe acesti oameni veniti din toate colturile tarii sa stea ore in sir si nimeni nu ar trebui sa-i judece. In ochii fiecarui pelerin se poate citi in timp real o poveste.
Fiecare om are dreptul sa creada in divinitate, in sfinti, in moaste sau in orice altceva. La Iasi parca Dumnezeu este mai aproape de noi toti in aceste zile. Mirosul de tamaie si de busuioc se simte in tot centrul Iasului. Sute de pelerini stau la coada si asteapta sa ajunga la Racla Sfanta.
Povesti, minuni, dorinte
Fiecare om care ajunge la Racla Sfanta se roaga. Unii dintre ei spun ca Sfanta Parascheva a facut minuni cu adevarat si nu pot sa nu vina la Iasi pentru cateva ceasuri sa-i multumeasca.
„Vin de multi ani la Sfanta Parascheva. Sfanta face minuni pentru noi toti. Poate ca noi nu realizam ca Sfanta ne ajuta… Stiti cum e? Noi, oamenii, ajungem sa plecam capul in fata Lui Dumnezeu cand ajungem la capatul puterilor. Foarte putini oameni vin la Biserica sa-I multumeasca Domnului pentru ce au. Toti cerem, dar putini multumim pentru ceea ce avem”, a spus Mariana, venita din Constanta. O alta femeie din Buzau a spus ca vine la Sfanta Parascheva in aceste zile ca semn de recunostinta.
„Pe data de 14 octombrie este ziua Sfintei Parascheva. Nu pot sa nu vin sa-i multumesc. De ce aleg sa vin in aceasta perioada? De exemplu, eu am copii si nepoti. Ma bucur de fiecare data cand imi trec pragul, dar parca atunci cand este ziua mea bucuria este mult mai mare”, a spus Cecilia.
La 85 de ani, pentru prima data la Sfanta
Toate au un inceput. Un batran din judetul Bacau a ajuns ieri pentru prima data la Racla Sfanta. Nea Ion spune ca nu a avut pana acum posibilitate sa ajunga sau poate ca nu a incercat, dar putin conteaza. El a zambit ieri pentru o clipa, s-a intors spre Racla si s-a uitat in gol. Parca si-a intiparit in minte cateva imagini. Batranul are acum 85 de ani si a spus ca nu stie daca va mai avea vreodata ocazia sa ajunga la Sfanta.
„Este prima data cand vin. Am venit sa ma rog, nu am ajuns pana acum, asa a fost sa fie, sa vin acum prima data. E greu, sunt ani multi. Daca mai sunt in viata as vrea sa vin si la anul. Acuma am avut noroc de o masina”, a spus batranul cu ochii in lacrimi. Daca Nea Ion a venit pentru prima data la Sfanta Parascheva la varsta de 85 de ani, o fetita venita din Capitala are doar 4 ani. Nu stia prea bine sa vorbeasca, dar ajutata de parinti a spus ca vine la Sfanta Parascheva sa se roage pentru sanatatea ei, a parintilor si bunicilor.
Pozele si sertarul cu amintiri
Victoria, o femeie din Buzau, vine de mai bine de 15 ani la Iasi in aceasta perioada. Cei trei copii ai ei sunt plecati peste hotare, insa in fiecare an tine pozele lor si a nepotilor la piept cand se inchina. Asa ii simte mai aproape.
„Nu am reusit sa vin niciodata cu cei trei copii la Iasi, la Sfanta Parascheva. Vin de vreo 15 ani, poate mai mult… Copii sunt plecati departe, doi au la randul lor copii. Eu vin la Sfanta sa ma rog pentru ei si tin pozele lor cu mine. As fi vrut sa fie si ei aici, dar nu se poate…”, a spus femeia plangand.
Fiecare om care sta in aceste zile la coada are o poveste, insa nu toti au puterea de a o impartasi. Pelerinajul continua si povestile la fel. Multi cred ca Sfanta face minuni si ca ea merita sa fie rasplatita. Cateva fire de busuioc, flori si lumanari sunt aduse de pelerini drept multumire in fiecare an.