Intepaturile tantarilor sunt enervante si iritante, dar pot fi si periculoase. De la malarie si pana la febra galbena si Zika, sunt toate boli cauzate de tantari care afecteaza miliarde de oameni in intreaga lume in fiecare an, uneori provocand simptome debilitante.
O strategie pe care expertii o utilizeaza pentru combaterea acestor boli este reducerea populatiei de tantari. Dar pesticidele prezinta riscuri pentru sanatatea umana, iar utilizarea prelungita a acestor otravuri poate duce la rezistenta la tantari, ceea ce face ca toxinele sa nu functioneze. Cu toate acestea, o alta solutie care abordeaza problema la nivel genetic ar putea deveni in curand o realitate.
Cercetatorii incearca sa modifice genetic tantarii care actioneaza ca vectori – organisme care transmit un agent infectios – pentru a distruge ciclurile de reproducere ale insectelor si infectie prin trasaturi pe care tantarii le-ar transmite apoi generatiilor viitoare. Unul dintre cele mai puternice instrumente de editare a genelor din arsenalul oamenilor de stiinta este tehnologia CRISPR, care vizeaza lanturile scurte, repetate ale ADN-ului, folosind o proteina numita Cas9, pentru a rupe fire din ADN. CRISPR, este un acronim pentru repetarea palindromica scurta, grupata in mod regulat, care descrie tipul de secvente ADN careia se adreseaza tehnica.
Aceste descoperiri sunt un pas mare inainte pentru a ajunge mai rapid la strategii de modificare a ADN-ului tantarilor pentru a influenta modul in care se inmultesc si se hranesc, pentru a le mentine sub control pe acelea care poarta boli grave.