Ce trebuie sa faci in Postul Craciunului pentru ca rugaciunile sa ti se implineasca. Sfaturile parintelui Argatu

0
136

Pe langa abtinerea de la mancare, in post credinciosii sunt invatati si ce rugaciuni sa citeasca: „Acatistul Mantuitorului Iisus Hristos” si Acatistul „Acoperamantul Maicii Domnului". Parintele Ilarion Argatu, unul dintre cei mai iubiti duhovnici ai Romaniei, a lasat crestinilor invataturi despre cum sa le mearga bine cu „postul suplimentar“. Adica, tot ceea ce trebuie sa faca pe langa abtinerea de la mancarea de “dulce”.

Miercuri se ajuneaza pentru a te izbavi de napasta, spunea parintele Argatu, de invinuirile celor ce te napastuiesc pe nedrept, adica: esti cinstit dar te face hot, esti harnic dar te face lenes, esti curata, dar te invinuieste ca esti desfranata, esti nebautor, dar te face betiv. Pentru a primi ajutorul divin, credinciosii trebuie sa tina cont de mai multe reguli. Parintele Ilarion Argatu ii invata sa citeasca „Acatistul Mantuitorului Iisus Hristos” si Acatistul „Acoperamantul Maicii Domnului”. De asemenea, spunea duhovnicul in cartea "Paraclisul si cateva dintre invataturile preacuviosului parinte Ilarion Argatu", si rugaciunilea la Maica Domnului sunt importante.   

Ce trebuie sa spui  

Dupa cele 40 de metanii care sunt obligatorii se spune urmatoarea rugaciune: „Doamne, iarta-mi pacatele mele si ale tuturor celor din casa mea, primeste nevrednica mea rugaciune si nevrednicul meu post si izbaveste-ma de napasta si invinuirile care mi se aduc si intoarce pe vrajmasii mei de la rautate lor cu dragoste catre mine si familia mea si da-le griji noi ca sa uite de grija mea….(aici spui dorinta pentru care tii postul).  

 “Aprinzi 7 lumanari, pe care le poti arde fie in patru timpuri din zi (dimineata, la amiaza, seara si la miezul noptii), fie la terminarea postului (ora 24.00), daca nu ai timp in cursul zilei. Pentru ca postul si rugaciunile pe care le faci sa fie ascultate de Dumnezeu si implinite, mai inainte este bine sa mergi la duhovnicul tau si sa te spovedesti,pentru ca nu cumva din cauza unui pacat cu care L-ai suparat pe Dumnezeu, rugaciunea Ta sa nu fie ascultata“.   

Impaca-te cu toti care te-ai certat, pentru ca nu cumva si tu la randul tau sa fii vrajmasul aproapelui tau. Daca napasta iti vine de la sot (sotie), copii, parinti, cu cei ce stai in casa, sau de la un vrajmas care urmareste dezbinarea familiei tale, este bine sa chemi preotul in ziua de post si sa faca sfintirea casei, sa puna rugaciunile pentru alungarea duhului necurat din casa, Sfantul Maslu, Moliftele Sf. Vasile cel Mare”, spune duhovnicul. Pentru reusita, este bine ca cel ce tine post miercurea sa dea pomelnic la trei biserici sau manastiri, unde se savarseste Sfanta Liturghie zilnic.   

Viata parintelui Ilarion Argatu

Parintele Ilarion Argatu s-a nascut intr-o familie numeroasa, primind la botez numele de Ioan. Tatal sau, Alexandru, asa cum isi va boteza si parintele Ilarion un fiu, a indeplinit functia de primar in comuna Valea Glodului, vreme de 16 ani. Ramanand vaduv, si-a randuit copiii, iar mai apoi s-a retras la Manastirea Neamt, unde s-a si calugarit. Tanarul Ioan a urmat scoala primara din localitatea natala, in Valea Glodului, iar mai apoi, indemat de unchiul sau, parintele Epifanie Craciun, staret al Manastirii Cocos, din Dobrogea, s-a inscris la Seminarul Teologic din Dorohoi. Terminand seminarul, Ioan va urma si cursurile Facultatii de Teologie din Cernauti. Simultan, Ioan Argatu a urmat si cursurile Scolii Militare din Bacau, ajungand sublocotenent. Dupa facultate, Ioan Argatu se va inrola in armata, undeva la granita cu Ungaria.

In ziua de 10 noiembrie 1940, Ioan Argatu se casatoreste cu Georgeta, fiica preotului Sebastian Mihailescu, din localitatea suceveana Oniceni. Impreuna, cei doi soti vor da nastere la cinci copii: Stefan, Gabriela, Alexandru, Ioan si Ana. In cele din urma, cele doua fete vor ajunge preotese, iar cei trei baieti vor ajunge preoti.   A renuntat la haina militara   Renuntand la serviciul militar, Ioan Argatu isi depune dosarul pentru a fi hirotonit preot, pe seama localitatii Oniceni. Astfel, in anul 1940, in Catedrala Mitropolitana din Iasi, tanarul Ioan va fi hirotonit preot, slujind impreuna cu socrul sau, care era deja preot in acel sat.

In anul 1972, parintele Ioan Argatu ramane vaduv. La mai putin de un an, in luna ianuarie 1973, el se va calugari la Manastirea Antim, din Bucuresti, primind numele de Ilarion Argatu. Dupa cativa ani petrecuti in  Manastirea Caldarusani, parintele s-a retras mai apoi, pentru ultimii 19 ani din viata sa, la Manastirea Cernica, unde nenumarati pelerini ii paseau pragul. La Manastirea Cernica, parintele a savarsit nenumarate exorcizari.