Pustoaica minune din Romania, primita cu bratele deschise de NASA

0
103

Ariana vorbeste fluent doua limbi straine, canta la pian, deseneaza, face baschet, inot si calarie si, lucru rar in generatia sa, chiar invata de placere. Pustoaica, pasionata de tehnologie si astronomie, ambitioasa si talentata din cale afara, a castigat un concurs organizat de Consiliul Europei cu privire la viziunea sa despre internet si a participat, alaturi de invitati de seama, la un eveniment important in domeniul medicinei si al stiintei. Mai mult, anul acesta urmeaza sa ajunga la NASA, unde va prezenta proiectul sau cu privire la modul in care oamenii ar trebui sa construiasca viitoarele asezari spatiale.

La 13 ani, Ariana a gasit raspunsul la intrebarea ce ii pune de multe ori in incurcatura pe cei mici – ”Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?”.

”Cred ca am observat ca sunt interesata de Univers in timpul unei excursii in care am fost alaturi de parintii mei, cand mi-a atras atentia o constelatie. Atunci le-am spus parintilor mei ca imi doresc sa devin astronaut, iar ei m-au luat in serios. Si mi-au incurajat curiozitatea si pe masura ce am invatat mai multe despre Univers, am inteles cat de vast este.

Cred ca intrebarile pe care le am cu privire la Univers nu sunt foarte diferite de cele ale celorlalti copii de varsta mea. Cred ca prima si cea mai evidenta este ce alte forme de viata sunt gazduite de Univers, apoi ma gandesc daca putem cuceri Universul cu tehnologia de astazi sau ce tehnologii care vor usura cucerirea Universului vom mai descoperi. Poate fi timpul alterat in vreun fel? Ce este, mai precis, o gaura neagra?”, spune Ariana.

Adolescenta a invatat in patru tari diferite si a preluat din fiecare tot ce a fost mai bun.

”Am inceput gradinita in Macedonia, iar apoi am continuat-o in Bucuresti. Dupa aceea am mers in New York, unde am studiat la United Nations International School. Dupa am mers in Madrid, unde am studiat la doua scoli diferite, Numont si International School of Madrid, iar acum merg la scoala in Bucuresti, la o scoala cu o curricula in limba engleza.

De exemplu, la United Nations International School am avut ocazia sa studiez alaturi de copii din toata lumea si am invatat sa ii respectam pe cei diferiti de noi, fie ca vorbim despre diferente de rasa sau de nationalitate sau de religie”, spune Ariana.

ATENTIE! Avertismentul metereologilor: Vremea se schimba radical

”Intai si intai ma gandesc la cum ii afecteaza prezentul si de multe ori stau de vorba si cu ea, si cu sora ei mai mica incercand sa le explic de ce este necesar sa schimbe prietenii asa de des, sa schimbe scolile asa de des, sa invete lucruri, obiceiuri noi, chiar limbi noi asa de des. Si stiu ca e greu pentru ele acuma, dar ma gandesc ca in lumea asta tulburata, asa cum e acuma si poate si mai tulburata in viitor, toate lucrurile astea o sa le ajute.

Si cred ca Ariana are o capacitate superioara, nu spun ca e cea mai iscusita in domeniul asta, dar are o capacitate superioara in a-si aranja pe categorii informatiile pe care le primeste. Nu le amalgameaza, nu le incurca, stie cand sa si le scoata din sertarele in care si le-a pus si stie cand sa le foloseasca”, explica tatal Arianei.

Desi limba romana nu este prima ei limba, Ariana iubeste Romania. Este locul in care, de fiecare data, s-a intors cu drag.

”Parintii mei imi spun intotdeuna ca sunt romanca si ca ar trebui sa fiu mandra de acest lucru, asa ca Romania imi este foarte draga, pentru ca am multi prieteni aici, pentru ca am petrecut multe veri aici, in tabere. Una peste alta, sunt mandra de cine sunt si cred ca acest lucru este foarte important, sa fii mandru de cine esti, chiar si intr-o societate globalizata”, conchide fetita de 13 ani.

Anul trecut, pustoaica a fost invitata la evenimentul ”Innovations for Tomorrow” alaturi de specialisti de seama din domeniul stiintei, unde a vorbit despre viziunea pe care o are asupra viitorului.

”Mi-au fost acordate zece minute pentru a vorbi. Eu m-am concentrat in principal pe dezvoltarea tehnologica in discursul meu. Cred ca aproape totul va fi monitorizat, in viitor, prin intermediul unui calculator sau al internetului”, povesteste fetita.

Anul acesta va merge la NASA, unde urmeaza sa prezinte un proiect despre asezari spatiale realizat chiar de ea.

”Programul de la NASA ne-a fost prezentat de scoala noastra si consta in crearea unei asezari spatiale pentru 10.000 de oameni.  Mi-ar placea foarte mult sa experimentez gravitatia si sa stau de vorba cu oameni care au fost in spatiu, as vrea sa imi explice care sunt cele mai noi tehnologii si ce alte descoperiri stiintifice au mai facut. Si mi-as dori foarte, foarte mult, sa vad interiorul unei navete spatiale”, marturiseste Ariana.