Miercurea viitoare, zi libera pentru salariati. Ce patesc angajatorii care nu dau liber

0
69

Incepand de anul trecut, angajatii cu program obisnuit de lucru (luni – vineri) beneficiaza de o zi libera in luna ianuarie.

In aceasta zi, potrivit legislatiei muncii din Romania, se sarbatoreste o data foarte importanta. Este vorba, bineinteles, despre Ziua Unirii Principatelor Romane.

Exista, totusi, si categorii de salariati care sunt nevoite sa lucreze in zilele de sarbatoare legala, dar acestea trebuie sa primeasca compensatii pentru munca in zile de sarbatoare.

Ziua Unirii Principatelor Romane, sarbatorita pe data de 24 ianuarie, este inclusa din 2016 pe lista zilelor libere legale din Codul muncii.

In aceasta zi, salariatii primesc liber de la angajator

Anul trecut a fost primul in care aceasta zi de sarbatoare a fost si zi nelucratoare.

In acest an, Ziua Unirii Principatelor Romane cade la mijlocul saptamanii, si anume intr-o zi de miercuri, si este a treia zi libera din an.

Potrivit Codului muncii, in momentul de fata sunt 14 zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. De la regulile privind interdictia de a munci in zilele de sarbatoare sunt exceptati salariatii din unitatile sanitare si cele de alimentatie publica.

Lor le este impusa munca in zilele de sarbatoare deoarece, in aceasta perioada, trebuie asigurata asistenta sanitara si aprovizionarea cetatenilor cu produse alimentare de stricta necesitate.

CITESTE SI: Concediu medical 2018. Modificari importante, ce trebuie sa stie toti romanii

Romanii care ar putea avea nevoie de concedii medicale in cursul anului 2018 ar trebui sa stie ca anul trecut au intervenit o serie de schimbari la legislatia acestora. .

Poate una dintre cele mai importante noutati este posibilitarea obtinerii online a certificatului de concediu medical.

Certificatul de concediu medical poate fi obtinut direct online

Insa acest lucru este posibil numai daca medicul care emite certificatul are semnatura electronica valida. Totusi, urmeaza sa apara reguli secundare pentru aplicarea facilitatii.

Iti poti face asigurari facultative pentru concedii medicale

Cei care nu sunt deja asigurati in sistemul medical autohton pot sa incheie, mai nou, contracte de asigurare pentru concedii medicale. Si in acest caz, autoritatile trebuie sa vina cu reguli secundare de punere in aplicare. Detalii, aici.

Reguli noi la prelungirea concediului medical

O alta noutate din 2017 este aparitia unui ordin prin care s-au stabilit noi reguli pentru prelungirea concediului de incapacitate temporara de munca.

Concediul medical pentru ingrijirea copilului grav bolnav are o durata mai mare

Parintii care trebuie sa aiba grija de un copil grav bolnav pot, mai nou, sa stea in concediu medical pana cand cel mic implineste 16 ani, limita veche fiind de sapte ani. Ministerul Sanatatii urmeaza sa stabileasca o lista exacta a acestor afectiuni grave. .

Concediul medical, prelungit in 2018 pentru ingrijirea copilului. Anul trecut au fost publicate si procedurile prin care medicii pot propune prelungirea concediului medical pentru incapacitate temporara de munca.