Esti in pana de idei si nu stii ce sa mai gatesti? Adauga smantana peste cartofii dati pe razatoare! Cand ii scoti de la cuptor, ramai fara cuvinte…

0
75

Nu stii ce sa gatesti? Pune smantana peste cartofii dati pe razatoare! Cand ii scoti de la cuptor o sa ramai fara cuvinte.

Ingrediente:

 

4-6 cartofi (in functie de cantitate pe care vrei sa o prepari)

unt

smantana

ceapa

sare si piper

condimente (dupa preferinta)

cascaval

Mod de preparare:

1. Cartofii se dau prin razatoare si apoi ii punem in tava pregatita cu unt.
2. Peste ei adaugam sare si piper, dar putem utiliza si alte condimente, dupa preferintele fiecaruia.
3. Separat se amesteca unt topit cu smantana si ceapa tocata marunt sau feliata rondele si se toarna peste cartofi.
4. La final se pune cascaval deasupra dupa gust.
5. Tava se introduce la cuptor timp de 45–50 de minute.

Reteta manastireasca unica! Supa de iarna cu dafin! De post, extrem de gustoasa, usor de preparat, cu efecte extraordinare pentru stomac si rinichi!

Reteta manastireasca unica! Supa de iarna cu dafin! De post, extrem de gustoasa, usor de preparat, cu efecte extraordinare pentru stomac si rinichi!

Frunzele de laur, medicament si condiment
Dafinul, numit in cultura populara si Laur, care inseamna laureat sau castigator, este un arbust de climat subtropical, de origine din bazinul mediteraneean, unde este intalnit crescut in stare spontana, dar si cultivat. Se spune ca regele francilor Carol cel Mare recomanda frunzele de laur ca medicament si condiment. In Evul Mediu, dafinului i se atribuiau proprietati benefice pentru stomac si rinichi. Frunzele de dafin erau considerate un medicament eficient contra ciumei. Acestea sunt bogate in uleiuri volatile, contin mucilagii, pectine, rezine, lactona (o substanta amara), antioxidanti, vitamine, acid folic, calciu, potasiu, magneziu, cupru, fier, seleniu si zinc.

Frunzele de dafin au proprietati antiseptice, antibacteriene, detoxifiante, utile in anorexie, atonii stomacale, antivirale, sunt un sedativ natural, eficace impotriva plagilor, aftelor, abceselor dentare. Sunt recomandate in mod special pentru o mai buna digestie si combat fermentatia. Totodata, acestea amelioreaza durerile de cap si articulare, sunt un remediu bun pentru raguseala, sunt antivarice, benefice in prevenirea cancerului, trateaza diabetul zaharat, stimuleaza imunitatea, reduc acneea, combat insomnia, reprezinta un adjuvant in intoxicatii, otravire, nevralgii, paralizii, dureri reumatice, reumatism cronic, artroza, spondiloza, transpiratie excesiva la palme si la picioare, boli de piele, eczeme, psoriazis.