E sarbatoare mare vineri, 9 martie. Biserica Ortodoxa Romana ii comemoreaza pe cei 40 de Mucenici din Sevastia, martirizati in Capadochia in timpul imparatului roman Licinius.
Sarbatoarea Mucenicilor, asa cum este denumita in calendarul ortodox, este cea mai populara sarbatoare a primaverii, inainte de sarbatoarea Pastelui.
Acesti patruzeci de Mucenici au trait pe vremea crudului imparat Liciniu (308-324), toti fiind din partile Capadociei, si toti din aceeasi ceata de ostasi crestini, barbati viteji si vrednici in razboaie, iar conducatorul ostirii lor era Agricola, om pagan si rau din fire, iar locul slujbei lor ostasesti era cetatea Sevastia, din Armenia.
Ei au refuzat sa se inchine la idoli si au marturisit credinta lor in Hristos, fapt ce a nemultumit guvernatorul de atunci, Agricola care a dat ordin sa fie intemnitati si supusi la chinuri groaznice.
In cele din urma, soldatii crestini sunt condamnati la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei.
Ce nu trebuie sa faci in aceasta zi sfanta pentru a avea sanatate si noroc tot anul
Ca sa iti pastrezi sanatatea, de sarbatoarea celor 40 de Mucenici trebuie sa mergi dimineata la Sfanta Liturghie si inalti o rugaciune catre cei 40 de Sfinti Mucenici.
Nu ai voie sa lucrezi in casa si amana spalatul, calcatul, cusutul, gatitul, curatenia. Pregateste cu o seara inainte mucenici muntenesti sau 40 de colaci (mucenici moldovenesti) si imparte-i apoi nevoiasilor, rudelor dupa ce au fost sfintite de preot, la slujba.
De asemenea, se spune ca cei care semana, in ziua de cinstire a Sfintilor Patruzeci de Mucenici, o sa aiba rod de 40 de ori mai mult decat in mod normal. Cei care nu respecta aceasta regula vor avea de suferit.
Traditia crestina spune ca barbatii trebuie sa bea in ziua de mucenici 40 de pahare cu vin. Vinul reprezinta sangele varsat de cei 40 de Sfinti Mucenici din cetatea Sevastei.
Cei care nu pot sa bea cele 40 de pahare cu vin, e bine ca macar sa guste vin in aceasta zi sau sa fie stropiti cu vin, acesta insemnand sange si putere de munca peste an.
In traditia populara, barbatii beau 44 de pahare cu vin. De unde provine diferenta?
Dupa traditia crestina, Sfintii martiri au fost 40, dupa cea geto-dacica, au fost 44, atatea fiind si zilele dintre 9 martie si 23 aprilie, cand este sarbatorit Sfantul Mare Mucenic Gheorghe. De aceea, in unele zone, exista pana astazi credinta, ca acesti Sfinti au fost 44.
SURSA