Camerele copiilor, spatiile in care acestia isi formeaza personalitatea

0
74

Fericire. Tristete. Insomnii. Visuri. Acestea sunt doar cateva dintre starile prin care cei mici vor trece in timpul copilariei. In camerele de copii, cei mici au spatiul lor personal in care pot sa experimenteze emotiile noi pe care le descopera aproape zi de zi. Acolo, in spatiile lor proprii, in bula lor lipsita de grijile din exterior, ei vor trece prin toate aceste experiente care ii vor modela din punct de vedere afectiv si psihologic. 

Camerele de copii trebuie sa fie pictate in cat mai multe culori vii si, in acelasi timp, trebuie sa fie primitoare si sa nu fie supraincarcate. Este bine ca in aceste camere de copii sa predomine o singura tema decorativa, astfel incat cei mici sa nu se simta nelinistiti si oarecum coplesiti tocmai in spatiile care ar trebui sa fie cel mai sigure din lume. Fiind la o varsta frageda, e usor pentru cei mici sa isi piarda concentrarea si sa isi distribuie atentia in multe directii. Insa asta poate avea multe dezavantaje, mai ales in ritmul alert al zilelor moderne in care aproape niciunul dintre noi nu mai poate sa-si mentina concentrarea atat de usor. Invatati de la o varsta frageda cu acest lucru, cei mici vor intampina dificultati cand vor ajunge in etapele in care vor fi nevoiti sa isi pastreze atentia pentru lungi perioade de timp, in timpul studiilor, de exemplu. 

E foarte usor sa ne pierdem in multime si sa simtim ca nu reusim sa ne gasim locul, iar acest lucru este mult mai pronuntat in cazul copiilor, care sunt mult mai sensibili si mai expusi acestor temeri. E datoria fiecarui parinte sa creeze camere de copii in care cei mici sa simta ca sunt in siguranta, ca au libertatea de a se exprima, de a visa si de a-si dezolta propriile interese.