Cele mai amuzante perle ale elevilor la proba scrisa de Limba si literatura romana la BAC: „Din text se desprinde vizitarea unor locuri necunoscute cand n-ai ce face acasa”

0
45

Ca in fiecare an, multa lume asteapta cu nerabdare sa vada ce au mai spus elevii in cadrul examenului de Bacalaureat.

Candidatii de la profilul real au avut de ales intre Arghezi si Eminescu, la un subiect de 30 de puncte. Un elev a scris ca “Poetul nostru international Mihai Eminescu a folosit toate combinatiile de rime. Unele sunt crucise, restul imperecheate si intortocheate.”

“Oda lui Eminescu a fost masurata cu metrul antic.” scrie altul.

“Luceafarul are in jur de 90 si ceva de strofe.”

Iata cum inteleg unii opera lui Tudor Arghezi: “Poetul a facut eforturi supraomenesti ca sa scrie pe pereti, chiar daca i s-au tocit unghiile si n-au mai crescut.”

“Arghezi ne convinge ca florile mucegaite ne pot imbogati viata, la fel ca multe lucruri mizerabile- de exemplu, reciclarea.”

“Arghezi isi scrie testamentul, constient ca toata lumea va afla despre aranjamentele lui.”

Si la uman, liceenii au avut doua variante: Lucian Blaga sau Ion Barbu.

“Poezia spune povestea unui rege care se iubea cu o laponeza pe nume Enicer.”

Un concurent a recunoscut, chiar pe lucrare: “Poezia nu este punctul meu forte, asadar voi trata in schimb subiectul “Morometii”

Pentru alte 10 puncte, candidatii au avut de comentat o scena dintr-o redactie de ziar: “Secventa este despre niste oameni ciudati care miros ziare si resimt placere. In zilele noastre, presa este citita online, deci am pierdut acest obicei.”

″In paranteza se scrie cum sa arate decorul si ce sa faca actorii. De exemplu, ei trebuie sa aiba ziare calde, sa le frece cu degetele si sa le duca la nas.”

“Scriitorul isi mai nota treburi in paranteza pentru ca acum o suta de ani nu avea reminder pe telefonul fix.”

50 de puncte s-au acordat pentru diverse cerinte legate de un articol de calatorie.

“Autorul e plin de nervi pe revista Lumea Turistica, pentru ca ii face multe apropouri sa plece si el nu poate.”

“Din text se desprinde vizitarea unor locuri necunoscute cand n-ai ce face acasa.”

“Autorului i s-a luat sa vada superpoze prin revista, asa ca si-a luat barca si s-a dus pe Nil.”

“Scriitorul statea cu burta la soare la Braila, cand a venit un francez si i-a spus ca in oras locuieste domnul Panait Istrati, o vedeta locala.”

“Oamenii nu pot aprecia farmecul locului, daca ii umple de spume soselele, gunoaiele si preturile mari. Este experienta mea personala si a prietenilor mei care au masina.”

Iar aceste perle “de colectie” au fost culese din lucrari exact cand se pune, in sfarsit, mai putin accent pe tocit… In baremul de corectare din acest an, sunt notate cu aproape 20 de puncte opinia candidatului fata de teme si argumentele – inclusiv din experienta proprie- aduse de elevul care are deja 17 sau 18 ani. Impreuna cu respectarea regulilor de scriere ingrijita, aceste dovezi de maturitate in gandire valoreaza peste o cincime din total.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.