Chef Florin Dumitrescu isi aminteste cu drag cum facea 30-40 kg de vinete zilnic si a impartasit secretul unei salate de vinete perfecte cu fanii emisiunii „Chefi la cutite”.
„La inceputul meseriei de bucatar am avut o perioada in care faceam 30-40 de kg de vinete zilnic. Evident, le faceam pe gratar, le scurgeam in sita de plastic, le tocam de mana cu un satar de lemn si nu le puneam decat langa rosii proaspete si paine prajita. Doamne, cate vinete am reusit sa coc in perioada aceea!!! Si astazi, daca simt miros de vinete coapte, nu imi amintesc decat de diminetile in care porneam gratarul si ma apucam sa coc vinete”, isi aminteste Chef Florin.
Pentru ca are o experienta atat de mare in prepararea salatei de vinete, chef Florin Dumitrescu a fost de acord sa ne spuna secretul lui.
Ingrediente (pentru 6 portii):
2 kg vinete;
sare (dupa gust);
piper (dupa gust);
3 cepe (tocate marunt);
450 ml ulei de floarea soarelui.
Pregatire:
Vinetele se spala bine si se sterg cu un prosop uscat. Se incinge gratarul, dupa preferinte sau posibilitati, pe carbuni sau cel de pe aragaz si se aseaza vinetele. Se intorc de pe o parte pe alta evitand sa se arda. Cand incep sa pocneasca si sa elimine apa, neaparat trebuie intoarse sau verificate daca sunt gata.
Dupa ce sunt coapte, trebuie curatate foarte bine de coaja si lasate la scurs intr-un vas de plastic sau de lemn. Evitati contactul cu orice fel de metal, astfel nu vor oxida. Se lasa la scurs pana ce vinetele nu mai au apa. Vinetele nescurse vor fi foarte iuti si amare.
Cand sunt scurse, se pot toca cu ajutorul unui satar de lemn, evident pe un tocator de lemn sau din plastic. Se toaca marunt, marunt, acesta fiind si cel mai bun moment sa ne dam seama daca vinetele sunt scurse cum trebuie. Vinetele tocate se combina cu ceapa tocata foarte marunt.
Va recomand sa taiati ceapa la cutit, fara sa o bagati la blender, cutter sau oricare alt aparat electrocasnic, deoarece astfel evitam sa lase apa.
Se amesteca bine cu o lingura de lemn si se toarna ulei de floarea soarelui in fir subtire. Procesul de emulsionare pe care il folosim la maioneza este similar cu amestecarea salatei de vinete. Vanata si ceapa incorporeaza uleiul si se umfla datorita aerului.
Se adauga sare si piper dupa gust. Aceasta este salata de vinete pe care ador sa o gatesc vara. O gatesc in cantitati industriale pentru ca asta imi este obiceiul si pregatirea, dar promit sa o impart mereu cu cei dragi si, de ce nu, cu vecinii!