Intr-un interviu acordat Iaromirei Popovici pentru revista Dilema Veche, unul cei mai cunoscuti medici nutritionisti romani, spulbera din nou privind regimurile de slabire, despre scoaterea din alimentatie complet a unor produse, dar si despre ortorexie, dorinta de a manca excesiv de sanatos.
“Avem o noua boala: ortorexia – dorinta de a minca excesiv de sanatos. O tulburare care tine tot de sfera psihiatrica, o obsesiei. Multi nu realizeaza ca aceasta dorinta este tot una absurda si denota tot un dezechilibru emotional, psihic. E prea multa atentie acordata mincarii, iar energia pe care o consumam pentru aceasta e disproportionata in raport cu alte aspecte ale vietii noastre.
Paradoxal e ca acest concept e unul gol. Din fericire, natura ne-a vrut mai simpli de atit in raport cu mincarea. Produsele se impart in doua categorii: comestibile si necomestibile. In momentul in care vorbim de un produs necomestibil, nici macar nu mai e nevoie sa discutam despre el. Dar cind altul e comestibil, inseamna ca e bun, sanatos. Termenul de „comestibil“ nu are grade de comparatie. Si, in acest context, a folosi cuvintul „sanatos“ in loc de „comestibil“ da nastere unei intregi polemici. Totul tine de cantitate si de frecventa. Doza face otrava, e un concept clar in nutritie, nici un lucru nu poate fi in esenta ideal sau profund dezastruos, interzis, tabu. Avem un organism fabulos construit care poate digera tot, neutraliza tot, e o chestiune de bun-simt si de respect fata de corpul tau ce fel de preparate consumi.
Nu putem desfiinta o intreaga gama de alimente pe criteriul, de pilda, ca mezelurile sint nesanatoase. Ele au fost concepute ca o alternativa la carne, sint o carne mai concentrata, ca gust si ca grasime, facuta sa tina mai mult timp.
Daca noi confundam mezelurile cu carnea si mincam in fiecare zi cu sutele de grame, atunci avem o problema si, culmea, nu neaparat una de sanatate, cit mai ales una de silueta. Pentru ca toate lucrurile astea care sint concentrate inseamna densitate calorica mai mare. Ar trebui sa mincam cit mai putine produse ambalate.
In momentul in care ambalezi un produs, el e facut sa stea cit mai mult pe raft, are cu siguranta mai putina apa, pentru ca n-ar folosi nimanui. Daca nu devenim rudimentari si nu alegem alimentele in forma lor cea mai simpla, ca apoi sa le gatim, nu putem sa ne suparam ca ceea ce cumparam e si mai gustos, si mai caloric, si mai bogat in grasime sau in zahar. Trebuie sa fim atenti sa nu le consumam pe cele prelucrate, intr-un mod nesanatos ca frecventa si cantitate. Orice lucru consumat in exces e nesanatos”, a spus dr. Bilic.
“Pina acum era o chestie destul de clara: astea-s legume, astea fructe, asta-i carne, asta brinza… Daca mincam in continuare produsele simple, nu e un pericol. Gatitul in casa nu e un pericol. Tocanita si ciorba nu sint un pericol. Sau un banal orez cu lapte, ori clatite. In momentul in care mincam lucruri care contin multe ingrediente, nu putem sa ne dam seama cite grame de grasime sau de zahar sint intr-un produs. Tu-l maninci relaxat ca-i doar un biscuit sau un covrigel si nu realizezi ca, de fapt, organismul tau primeste un soi de… superfood”, a mai declarat doctorita. “Apucati-va din nou de produse facute in casa. E cea mai buna investitie in sanatatea noastra. Chiar daca mincarea respectiva va fi mai putin intensa ca gust. Dupa 40 de ani trebuie sa mincam cu 30% mai putin decit la 20. Si sa nu pierdem din vedere elementul de miscare, tonus”, a conchis dr. Bilic, noteaza Dilema Veche.