Presati de timp, dar si pentru ca lucreaza foarte mult, din ce in ce mai multi romani de la oras au inceput sa se bazeze pe mancarea comandata online.
Si pentru ca exista cerere au aparut numeroase aplicatii care fac livrari de la mii de restaurante. In felul acesta, s-a nascut si o noua meserie, cea a curierului de mancare pe bicicleta. Sunt peste 3.000 in toata tara.
Rapiditate – aceasta este cheia meseriei de curier. Ii vedem mereu in trafic pe biciclete sau scutere.
Adrian marturiseste ca reuseste sa stranga astfel 5.500 de lei lunar. Programul sau este relativ lejer. De la 11 la 16 sau chiar mai tarziu, in functie de comenzi.
Curierii stiu ca daca ajung mai repede la clientul infometat bacsisul este pe masura.
In prezent sa iti comanzi de mancare la serviciu sau acasa este la fel de simplu ca atunci cand iti comanzi un taxi.
Victor coordoneaza o aplicatie care preia zilnic peste 1.000 de comenzi.
Victor Rotariu: ″Avem rolate in aplicatia noastra in jur de 100 de restaurante, mancarea e livrata cu ajutorul a 1.000 de curieri din aplicatie. Plaseaza comanda, ajunge in serverele noastre din Europa peste tot, apoi ajunge la restaurant prin tablete sau imprimanta si se cauta cel mai apropiat curier.″
Si pentru restaurante aceste aplicatii reprezinta o gura de oxigen.
Andrei Negunoiu, margeting manager restaurant: ″Sunt aceleasi preturi, nu avem preturi modificate in functie de spatiul de consum, daca mananci in restaurant sau acasa sau la birou, e o taxa de livrare pe care o percep livratorii, de la 1 leu la 7 lei, in functie de zona.″
Acest preparat se afla si in topul mancarilor comandate pe internet, alaturi de pizza sau shaorma. Una peste alta, romanii comanda intr-o singura luna cam cat se livreaza intr-o singura saptamana in Barcelona. Suntem abia la inceput, insa specialistii estimeaza aceasta piata la aproximativ 30 de miliarde de euro si spun ca in 10 ani va ajunge la 300 de miliarde de euro. Cel mai probabil atunci telefonul se va transforma in noul bucatar.