CONTINUA sirul MARILOR DRAME in mediul intelectual si cultural iesean! Unul din marii universitari si academicieni ai Iasului a MURIT chiar in prima zi a NOULUI AN

0
90

O noua drama in mediul academic iesean. Academicianul Teodor Dima a incetat din viata astazi, 1 ianuarie, la varsta de 80 de ani. Colegii si apropiatii sai s-au aratat socati de aceasta veste venita pe neasteptate

"ULTIMUL REVELION AL ACADEMICIANULUI TEODOR DIMA
L-a incheiat la prima ora 5,00 a anului 2019!
Intra in anul 80 al vietii!
A plecat langa cel mai indragit profesor al sau si al nostru, Petre Botezatu!
Pierdem o puternica voce, o eleganta si mult cautata prezenta a scolii romanesti de Logica, de Filosofie.
Cand citam din Petre Botezatu, spuneam ca opera sa creste prin Teodor Dima.
De astazi, vom spune ca opera lor a crescut, a crescut … si a ajuns la Cer!
(Nu stim cat va fi reusit TEODOR DIMA sa-si finalizeze, aici, Opera Omnia!)", a transmis, pe o cunoscuta retea de socializare, prof. univ. dr. Laurentiu Soitu – Facultatea de Filosofie si Stiinte Social Politice de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi!

Teodor Dima (Tudorel Dima) s-a nascut la Braila pe data de 5 noiembrie 1939 si era un filosof si profesor de filosofie, precum si membru corespondent al Academiei Romane (din 1996), iar din anul 2011 membru titular.

Teodor Dima era licentiat in filosofie la Facultatea de istorie si filosofie, de la Universitatea „Al. I. Cuza” Iasi, sesiunea iunie 1962 si doctor in filosofie, specialitatea logica, la Facultatea de Filosofie de la Universitatea din Bucuresti. Din anul 1970 Teodor Dima era lector titular la Catedra de istoria filosofiei si logica, de la Facultatea de istorie si filosofie a Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi, iar din 1977 conferentiar la Catedra de filozofie, pentru ca din iunie 1990 sa devina profesor universitar si indrumator de doctorat (Epistemologia si filosofia stiintei), in cadrul aceleiasi institutii de invatamant superior.

In 1992 Teodor Dima era ales decan al Facultatii de Filsosofie (Iasi) si reconfirmat in 1996, iar in 1995 director al Institutului de Stiinte Socio-Umane al Filialei Iasi a Academiei Romane, reconfirmat in iunie 2000. De asemenea, Teodor Dima a fost ales si director al Institutului de Cercetari Economice si Sociale Gh. Zane.

La 15 octombrie 1998, Teodor Dima a fost ales vicepresedinte al Comitetului Roman de Istorie si Filosofie a Stiintei si Tehnologiei din cadrul Academiei Romane.

De asemenea, Teodor Dima a ocupat si numeroase alte functii, precum: membru al Fundatiei Nationale pentru Stiinta si Arta, cancelar General al Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi, membru fondator si vicepresedinte al Societatii Germano-Romane de Filozofie, vicepresedinte si membru fondator al Societatii de Filosofie de Limba Franceza din Romania, afiliata la Association des Societés de Philosophie de Langue Française (Paris, Franta), prim-vicepresedinte al Comitetului Roman de Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnologiei  al  Academiei Romane, membru in colectivele de redactie ale revistelor Noesis, Revue Roumaine de Philosophie, Revista de Filosofie, Proceedings of the Romanian Academy, advisory  board la Journal for the Study of Religious and Ideologies, coordonator al  revistei: Analele Stiintifice ale Universitatii «Al. I. Cuza» din Iasi (1990-2000), redactor sef al revistei Symposion a Institutului de Cercetari Economice si Sociale Gh. Zane al Filialei Iasi a Academiei Romane, membru al Colegiului de Redactie al revistei Noema a Comitetului Roman de Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii al Academiei Romane, membru in Colegiul stiintific al Analelor Stiintifice ale Universitatii «Al. I. Cuza» din Iasi (S.N.).

Pentru activitatea sa stiintifica Teodor Dima a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Stefan cel Mare din Suceava (2003), Premiul JSRI pe anul 2004, Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara (2005), Doctor Honoris Causa al Universitatii de Nord, din Baia Mare (2006), Doctor Honoris Causa al Universitatii „Andrei Saguna” Constanta, (2006), Doctor Honoris Causa al Universitatii din Pitesti (2007).