Un roman, 16 ani militar al Legiunii Straine: ‘Ca romanii nu-i nici unul, unde-s doi, te vinde unul’

0
117

Adrian Leordean, un roman din Maramures stabilit in Franta, se considera ca parte a unei alte generatii de sacrificiu. Proaspat absolvent de liceu, fara prea mari perspective de a-si implini visele, a plecat din Romania in anii '90, iar viata l-a purtat catre Legiunea Straina. Este unul dintre cei mai longevivi romani din Legiunea Straina, unde a activat timp de 16 ani, din 1997 pana in 2013. In prezent traieste in La Ciotat, o localitate in apropiere de Roquefort la Bedoule, si lucreaza ca politist.

”Cand am fost acceptat sa servesc aceasta institutie, am uitat spaima, nu mai e loc de teama, tot timpul e adrenalina. Te astepti sa-ti fie greu, iar cand vine, il primesti asa cum e! Trebuie sa ai caracter si forta psihica, intr-un fel, fizicul vine de la sine. (…)

Eu am venit in Legiune doar ca sa capat un act de cetatean francez! Era o poarta catre Europa si cand am deschis acea poarta am gasit o ”familie”. E complicat. Sincer, familia unita si viata militara nu sunt imposibile alaturi, dar e complicat.

Daca-ti faci o familie, poti… Nu te impiedica, insa e foarte complicat. La un moment dat, vei fi obligat sa-ti parasesti familia pentru o misiune din care e posibil sa nu te mai intorci. cinci ani nu prea ai dreptul la nimic al tau. Da, esti militar, nu esti prizonier, ai dreptul la permisie, 45 de zile pe an, nu e neglijabil”, spune Adrian Leordean, intr-un interviu acordat cotidianului Libertatea.

Adrian Leordean spune ca nu regreta nimic din alegerile pe care le-a facut in viata, dar ca, dincolo de riscuri, nu ar mai lua-o de la capat, pentru ca se simte dezradacinat, incapabil sa se simta acasa nici in Franta, nici in Maramuresul natal. Este optimist, considerand ca lucrurile se vor schimba in bine in Romania, prin educatie, prin schimbarea mentalitatii.

”Acasa, in Maramuresul natal, ma simt ca un om parte a unei generatii sacrificate. Mi s-a intamplat anul trecut, vin in Romania o data pe an. Am avut asa, dupa cateva zile, un sentiment straniu, ca nu ma regaseam acasa. Ca si cum nu sunt nici de acolo, nici de aici. De fapt, cine sunt? In fine, e ca o dezradacinare. Am si colegi de armata care s-au intors in Maramures. Unii s-au adaptat, altii nu!

Regrete nu am! E regretabil doar ca suntem niste generatii sacrificate. Ar trebui sa se opreasca romanii sa vina aici, sa stea cu familia acasa. Va fi bine si in Romania, eu asa simt! Acasa, deocamdata nu e mentalitate, sistemul functional nu corespunde, nu merge, nu functioneaza. Totul incepe de la faptul ca arunci tigarile pe jos, ca lasi mizerie cand mergi la gratar… E nevoie de mai multa educatie, inca din scolile primare, de valori fundamentale care trebuie transmise din generatie in generatie”, spune Adrian Leordean.

Despre romanii din Provence, Adria Leordean spune ca se simte afectat de implicarea acestora in furturi si ca nu poate avea incredere in conationalii sai, gata sa te ”vanda” pentru a le fi mai bine lor.

”Sunt oameni si oameni de joasa speta. Sunt multe afaceri cu romani, in special furturi. O data romani, de doua ori romani, de trei ori romani, ma simt putin afectat. De multe ori sunt tineri, copii, minori. Eu incerc sa-i ajut, sunt si organisme specializate sa-i ajute. Cert e ca minorii sunt utilizati, iar sarpele trebuie taiat de la cap.

Personal, nu m-am simtit dat inapoi de faptul ca sunt roman, m-am maturizat in Franta, unde am trait in jurul francezilor. Cat despre ai nostri, ca romanii nu-i nici unul, unde-s doi, te vinde unul…”, spune fostul legionar.

”Sunt o persoana implinita, asa simt, sunt mandru! Am o fetita de 10 ani, incerc sa-i transmit ceea ce stiu si bineinteles cultura romaneasca. Cum puteti sa vedeti, sunt in concediu tot anul, sunt oameni care platesc scump sa vina aici, in La Ciotat. Am noroc sa fiu in concediu in fiecare an. In iulie si august e cam aglomerat, apoi totul e al meu!”, concluzioneaza Adrian Leordean.