Lumea muzicii populare din Romania, în doliu. Un cantăreț cunoscut a decedat. Acesta a încercat anul trecut să se sinucidă

0
198

Este doliu în lumea muzicii populare din România! Anton Achiței a murit, iar apropiații sunt în stare de șoc de când au aflat trista veste. În urmă cu un an, regretatul artist a încercat să își pună capăt zilelor.

Anton Achiței a murit, iar rudele sunt îngenuncheate de suferință

Îndrăgitul artist de muzică populară s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani. Deocamdată, nu se știe nimic despre cauza decesului care a survenit astăzi, însă rudele și apropiații sunt îngenuncheați de suferință. 51 de ani de cântec – atât timp și-a dedicat Anton Achiței din viața sa tradițiilor și folclorului românesc în care a crezut cu multă tărie.

“A suit la ceruri , în lumea fără dor, un mare artist, un artist desăvârșit, complet, poet și creator de muzică folclorică. Anton Achiței – o mare voce a Moldovei lasă în urma sa un repertoriu impresionant! A compus sute de cântece populare, romanțe și cântece de petrecere, colinde și jocuri și obiceiuri pentru sărbători. Și mai trist decât plecarea în sine, este faptul că pe ultimul său drum pe pământ, nu putem să-l însoțim . Noi, artiștii care l-am cunoscut și l-am apreciat, cât și publicul care l-a adorat suntem nefericiți că un om de mare valoare artistică părăsește această lume fără a-și putea lua ramas bun de la ea… Zbor lin spre stele, maestre!”, a scris cântăreața băcăuană Maria Șalaru pe pagina ei de Facebook.

Și cântărețul George Cojocărescu a așternut pe Internet câteva rânduri în memoria lui Anton Achiței : “Recviem pentru un Corifeu (1947 – 2020)

După o viață dedicată valorilor tradiționale românești și o carieră de peste 40 de ani de cântec, marele OM de cultură, folclorist, compozitor, cântăreț, poet și prozator, ne-a părăsit, urmând să cânte în corul îngerilor, alături de ceilalți mari artiști ai României, alături de care a ținut cu verticalitate steagul culturii Băcăuane. Acum, tocmai acum, când nu-i putem fi alături pe ultimul drum, ne găsim cu greu cuvintele și-i aprindem lumina spre veșnicie, mulțumindu-i pentru LUMINA pe care ne-a arătat-o de atâtea ori în întreaga sa viață! Drum lin către îngeri și Dumnezeu să te primească în împărăția Sa, mare OM!”.

În 2019, Anton Achiței a încercat să se sinucidă

În cursul anului trecut, regretatul cântăreț a recurs la un gest extrem. El s-a tăiat la o încheietură și antebraț după ce s-a așezat în cada din camera hotelului în care era cazat. Scenele cutremurătoare s-au petrecut în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, imediat după miezul nopţii.

Anton Achiței – biografie

Nascut in Manastireni-Poenari, din judetul Botosani, Anton Achitei nu a incetat sa se hraneasca din seva pamantului care l-a plamadit pentru a-l darui apoi, prin cantec, intregii lumi.

“Erau in sat horile, jocul cu lautari, cantecele religioase cantate la hramul manastirii de la Vorona, Craciunul, petrecerile tinute dupa sfintii din calendar, dar si petrecerile intre prieteni, la un pahar de vin, dupa ce se incingeau la vorbe si amintiri”, a mărturisit Anton Achitei într-un interviu acordat revistei Formula AS.

Fiu de tarani simpli, Vasile si Anica din Manastireni, care au adus pe lume si au crescut cu greu sase copii, Anton Achitei a avut mereu in fata exemplul tatalui, care se pricepea la toate.

“Era fierar, tamplar si dulgher priceput. Mama se ocupa de gospodarie si camp. Ea era ministrul agriculturii in familia noastra, ne organiza pe toti, de primavara si pana toamna, ba chiar si iarna, cand era de lucru pe la vite, prin grajd”, a mai spus regretatul artist.

Aventura muzicala a inceput intr-o zi cand tatal a adus de la oras, din Botosani, un patefon vechi. La el a ascultat pentru prima data Maria Tanase, Ioana Radu, Gica Petrescu, Maria Lataretu. Primul cantec pe care l-a scos in lume a fost “A venit aseara mama”, cantat in clasa a saptea, la indemnul dirigintei.

“Dupa succesul serbarii scolare, am capatat incredere in mine si am inceput sa sper ca voi canta, vreodata, in fata oamenilor, a satului, ca voi fi dat, si eu, la patefon. Mai cantam si pe Dealul Stanii, unde aveam via. Eu si fratii mai mici, Mircea, Costica si Jan, faceam o coliba de paie si pazeam via cand se cocea”, a mai povestit cântărețul.

Pe la 15 ani, s-a lasat modelat de Lucretia Ciobanu, dar nu a ramas deloc indiferent nici la Ileana Constantinescu, Ion Luican, Maria Ciobanu, Benone Sinulescu.

“Prin 62-63, am ajuns la Suceava, si acolo am descoperit-o pe draga noastra Sofia Vicoveanca, abia lansata, cu cosita impletita, lasata intr-o parte, si Ansamblul Ciprian Porumbescu din Suceava, de la ale carui spectacole am inceput sa nu lipsesc”, a mărturisit Anton Achitei.

Acolo, la Suceava, a hotarat ca viata lui e muzica. Asa ca s-a inscris la Scoala Populara de Arta din Suceava, sectia canto popular. De la Suceava a plecat in armata, la Bucuresti, unde au inceput sa se iveasca si primele ocazii. A aparut pentru prima data la televizor, in 1967, la emisiunea-concurs de muzica populara Emotii in premiera.

“Dupa armata, am fost angajat, prin concurs, la Ansamblul din Botosani al Casei Creatiei Populare. In 1981, George Sarbu, mare folclorist si dirijor de orchestra, m-a chemat la Bacau, si de atunci fac parte neintrerupt din Ansamblul Plaiurile Bistritei din Bacau, unde si locuiesc acum”, a mai afirmat Anton Achitei.

De atunci a cantat prin toata lumea, in sate si orase, pe scena sau in festivaluri populare, datatoare de forta in fata miilor de spectatori. Desi a avut ocazia sa se mute in Capitala, Anton Achitei a ales Moldova, pe care a iubit-o enorm.