Tot ce trebuie să știți despre pulsoximetru

0
85

Pulsoximetria este un test neinvaziv care măsoară nivelul de saturație a oxigenului din sângele dumneavoastră. Un pulsoximetru de calitate poate detecta rapid chiar și mici modificări ale nivelului de oxigen. Aceste niveluri arată cât de eficient este sângele în a transporta oxigenul până la extremitățile cele mai îndepărtate din inimă, inclusiv brațele și picioarele.

Pulsoximetrul este un dispozitiv mic, de tip clip. Se atașează la o parte a corpului, cel mai frecvent pe un deget. Profesioniștii din domeniul medical le folosesc adesea în medii critice, cum ar fi sălile de urgență sau spitalele. Unii medici, cum ar fi pneumologii, le pot folosi în cabinete. Puteți folosi un pulsoximetru chiar și acasă.

Scop și utilizări

Scopul pulsioximetriei este de a vedea dacă sângele dvs. este bine oxigenat. Profesioniștii din domeniul medical pot utiliza pulsoximetre pentru a monitoriza starea de sănătate a persoanelor cu afecțiuni care afectează nivelul oxigenului din sânge, mai ales în timp ce se află în spital.

Acestea pot include boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), astm, pneumonie, cancer la plămâni, anemie, atac de cord sau insuficiență cardiacă, boli cardiace congenitale

Medicii folosesc pulsoximetre din mai multe motive, inclusiv:

●      pentru a evalua cât de bine funcționează un nou medicament pentru plămâni

●      pentru a evalua dacă cineva are nevoie de ajutor pentru a respira

●      pentru a evalua cât de util este un ventilator

●      pentru a monitoriza nivelurile de oxigen în timpul sau după procedurile chirurgicale care necesită sedare

●      pentru a determina dacă cineva are nevoie de terapie suplimentară cu oxigen

●      pentru a determina cât de eficientă este terapia cu oxigen suplimentar, mai ales când tratamentul este nou

●      pentru a evalua capacitatea cuiva de a tolera o activitate fizică sporită

●      pentru a evalua dacă cineva oprește momentan respirația în timp ce doarme – ca în cazurile de apnee în somn – în timpul unui studiu de somn

Cum se folosește și citește un pulsoximetru

Oximetria pulsului poate fi utilă atât în ​​condiții de spitalizare, cât și în ambulatoriu. În unele cazuri, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să aveți un pulsoximetru pentru uz casnic.

Pentru a efectua o citire cu un puls oximetru, trebuie să urmați acești pași:

●      Îndepărtați orice bijuterie sau lac de unghii de pe deget, dacă măsurați din această locație.

●      Asigurați-vă că mâna este caldă, relaxată și sub nivelul inimii.

●      Așezați dispozitivul pe deget, pe lobul urechii sau pe deget de la picior.

●      Păstrați dispozitivul pornit atât timp cât este necesar pentru a vă monitoriza saturația de puls și oxigen.

●      Detașați dispozitivul după terminarea testului.

În oximetria pulsului, mici fascicule de lumină trec prin sângele din deget, măsurând cantitatea de oxigen. Potrivit British Lung Foundation, un pulsoximetru face acest lucru măsurând modificările absorbției luminii în sângele oxigenat sau dezoxigenat. Acesta este un proces nedureros. Pulsoximetrul vă va putea indica nivelurile de saturație a oxigenului împreună cu ritmul cardiac.

Testele de oximetrie a pulsului reprezintă o estimare a nivelului de oxigen din sânge, dar sunt, de obicei, destul de exacte. Acest lucru este valabil mai ales atunci când utilizați echipamente de înaltă calitate găsite în majoritatea cabinetelor medicale sau a spitalelor. Cu acest echipament, profesioniștii din domeniul medical pot efectua testele cu precizie.

American Thoracic Society a declarat că, de obicei, mai mult de 89% din sânge ar trebui să poarte oxigen. Acesta este nivelul de saturație cu oxigen necesar pentru a vă menține celulele sănătoase. A avea o saturație de oxigen temporar sub acest nivel nu poate provoca daune. Dar cazurile repetate sau consistente de niveluri scăzute de saturație în oxigen pot fi dăunătoare.

Un nivel de saturație cu oxigen de 95% este considerat tipic pentru majoritatea oamenilor sănătoși. Un nivel de 92% sau mai mic poate indica hipoxemia potențială, care este un nivel serios scăzut de oxigen în sânge.

Există diverși factori care pot afecta citirile, inclusiv nuanța pielii unei persoane. Un raport din 2020 a comparat acuratețea testelor de pulsoximetrie și a măsurătorilor gazelor din sânge în detectarea hipoxemiei la pacienții albi și afro-americani. Cercetătorii au descoperit că, în rândul pacienților de culoare, au existat de trei ori mai multe cazuri de teste de pulsoximetrie care nu au reușit să detecteze hipoxemia ocultă atunci când măsurătorile de gaze din sânge au făcut-o.

Testele de acest gen au fost dezvoltate fără a lua în considerare diversitatea tonurilor pielii. Autorii au concluzionat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege și corecta această părtinire rasială.