Search Engine Optimization reprezinta o tehnica de marketing online care isi propune atragerea traficului organic si imbunatatirea experientei utilizatorilor pe site (UX), cu scopul de a influenta cresterea ratei de conversie (nivelul incasarilor).
Implementat pe termen lung, procesul de optimizare SEO ajuta magazinele online si website-urile de prezentare sa devina mai vizibile in paginile cu rezultate returnate de Google (SERPs), ocupand pozitii fruntase in acest top. Optimizarea acestora se face atat din punct de vedere tehnic, cat si targetand anumite cuvinte cheie si expresii de cautare specifice domeniului de activitate pentru fiecare business in parte – respectiv, specifice ofertei pe care brandul in cauza o promoveaza pe Internet.
In traducere libera, Search Engine Optimization desemneaza optimizarea site-urilor pentru motoarele de cautare, Google fiind cel mai vizat, din moment ce detine monopolul in acest sens la nivel mondial. Acesta este cel mai utilizat motor de cautare atat in randul romanilor, cat si in majoritatea tarilor din intreaga lume.
SEO este sinonim cu brand awareness online, cu trafic organic si vizitatori care au potentialul de a deveni clienti efectivi, in urma accesarii unui site (sugerat de Google prin rezultatele afisate) ce comercializeaza bunuri si produse ori isi prezinta serviciile.
Urmarind propulsarea site-urilor cat mai sus in lista de rezultate Google, dupa cum spuneam, un pachet de astfel de servicii include activitati diverse, complete si complexe, precum:
– research de cuvinte cheie;
– crearea sau actualizarea arhitecturii site-ului;
– audit si lista de recomandari pentru programatori;
– optimizarea tehnica a site-ului;
– optimizarea on-page si off-page;
– crearea de continut si backlink-uri;
– monitorizarea traficului si a competitiei etc.
Si pentru ca subiectul SEO reprezinta inca o „enigma” in randul multor persoane, in special antreprenori care intentioneaza sa apeleze la astfel de servicii, insa nu sunt 100% convinsi de anumite aspecte, iata cateva lamuriri din partea specialistilor – iAgency.ro, agentia numarul 1 in domeniu, din Romania!
Ce este SEO Marketing? Cum deosebim un specialist de un amator sau un freelancer?
Serviciile de optimizare profesioniste presupun intelegerea business-ului clientului si realizarea unei strategii de comunicare personalizate. O agentie de profil cu rezultate notabile trebuie sa cunoasca, in primul rand, marketingul clasic, iar apoi sa dispuna de specialisti in comunicare si optimizare moderna. O agentie, spre deosebire de un freelancer, detine o echipa interdisciplinara, formata din oameni experimentati, oferind astfel servicii integrate (SEO + alte tehnici de marketing online conexe).
Cate cuvinte cheie poate include un proces de optimizare?
In principiu, nu se lucreaza prin raportare la un anumit numar de cuvinte cheie. Se opereaza cu familii semantice complete. Desigur, insa, strategia finala presupune alegerea cuvintelor de conversie vs. cuvintele informationale.
Cat costa serviciile SEO oferite de o agentie de top?
Aceste servicii genereaza cel mai bun CPA (Cost Per Action/Acquisition). Nu exista un cost fix, exista un volum necesar de munca pentru atingerea obiectivelor fiecarui client in parte. In functie de competitie, se calculeaza un buget optim, astfel incat business-ul respectiv sa ajunga in topul Google.
In cat timp apar rezultatele?
Rezultatele pentru un site nou se observa in circa 6-8 luni. In functie de valoarea site-ului si a brandului, pot sa apara rezultate si in doar doua luni. Insa optimizarea pentru motoarele de cautare este un proces continuu, iar apogeul se atinge in aproximativ 14 luni; dupa care, acesta trebuie mentinut.
SEO sau PPC (Google Ads)?
Procesul de optimizare pentru Google si campaniile PPC reprezinta canale diferite de marketing. Daca exista un buget suficient, ar trebui abordate ambele tehnici in paralel, intrucat ele se adreseaza unor segmente diferite de clienti.