Descoperire uluitoare în timpul unei vacanțe! Timp de 40 de mii de ani a așteptat să fie găsită

0
91

O peșteră din Munții Altai, peștera Denisova, a devenit studiu de caz pentru o echipă de oameni de știință din Rusia. Arheologii au realizat aici o descoperire remarcabilă. Aceștia au găsit o brățară antică și foarte misterioasă. În urma analizelor, se pare că a așteptat să fie descoperită timp de 40.000 de ani.

Se crede că bijuteria i-ar fi aparținut unei fetițe de viță nobilă. De altfel, aceasta pare că ar fi fost prințesă și că ar fi făcut parte dintr-o rasă umană dispărută, diferită de Neanderthali și de oamenii moderni. ,,Denisovii”, așa a fost numită rasa de către cercetători.

Brățara descoperită în această peșteră este, conform oamenilor de știință, cea mai veche care există în prezent. Ea a fost expusă într-un muzeu de științe naturale din Siberia.

„Nu cred că a fost purtată zilnic. Cred că această brățară foarte fragilă a fost purtată doar în momente excepționale”, a spus directorul Institutului de Arheologie din Novosibirsk.

Istoria peșterii Denisova

În secolul al XVIII-lea, peștera era locuită de un pustnic, Dyonisiy (Denis), și a fost numit după el. În anii 1970, oamenii de știință ruși au descoperit rămășițe paleoarheologice în peșteră care au dus la explorări ulterioare.

Până în prezent, 22 straturi au fost identificate, cu artefacte arheologice care acoperă timpul de la Dyonisiy în urmă cu aproximativ 125.000-180.000 de ani.

Printre artefactele arheologice se numără Mousterian și Levallois – unelte de stil atribuite Neandertalinei. Pe lângă instrumente, cercetătorii au găsit obiecte decorative din os, colț de mamut, dinți de animale, coajă de ou de struț, fragmente dintr-o brățară de piatră din găuri, lucrate și lustruite de culoare verde închis, și pandantive.

Peștera conține, de asemenea, instrumente de piatră și artefacte din oase fabricate de oameni moderni. „Singurul loc în care suntem siguri că toate cele trei forme umane au trăit la un moment dat sau altul este aici în peștera Denisova”, a spus geneticianul Pääbo Savante.

În 2019, o echipă de arheologi a descoperit o statuie de leu veche de 45.000 de ani. Statuia era realizată din colț de mamut de lână, potrivit The Siberian Times. Această statuetă a fost dezgropată în cel de-al unsprezecelea strat al galeriei sudice a peșterii Denisova.

Potrivit arheologilor siberieni, această statuie ar putea fi cea mai veche figurină de animale din lume. Picioarele din spate, inghinele, spatele și burta leului sunt acoperite cu optsprezece rânduri de ornamente cu crestătură și capul îi lipsește. În partea dreaptă a leului sunt două rânduri suplimentare cu patru crestături.