Bula imobiliară va exploda și în acest an, prețurile pentru achizția unei locuințe în România fiind din ce în ce mai ridicate. Persoanele care au contractat credite vor putea întâmpina dificultăți mari în a le duce la capăt.
Toată lumea vorbește despre bula imobiliară din țara noastră care va exploda și în anul 2022. Prețurile pentru achiziția unei locuințe cresc continuu, iar numărul persoanelor care își permit să le cumpere va scădea considerabil, din cauza condițiilor din ce în ce mai stricte de creditare, din cauza creșterii accelerate a facturilor la engerie, dar și a exploziei ratelor vechi din cauza ROBOR.
Bula imobiliară va exploda și în acest an
Din nefericire, pentru persoanele care vor să achiziționeze locuințe în acest an se arată scumpiri uriașe. Acest scumpiri se produc din cauza marilor scumpiri la materialele de construcții, a forței de muncă din România, toate acestea combinate cu valul masiv de incertitudine din piața econimică și inflația accelerată.
Ce spune fondatorul unei companii de consultanță imobiliară
Pentru Wall-Street.ro, Cristian Nicola, fondatorul companiei de consultanță imobiliară Investpoint, a declarat că nu se aștepta la o asemenea situație, după ridicarea restricțiilor de Covid 19, însă, din nefericire, imobiliarele cresc pe zi ce trece.
„În ianuarie, speram, odată cu ridicarea restricțiilor din pandemie, că vom vedea o revenire a zonei de normalitate în 2022, așa cum o știam în urmă cu 2-3 ani. INS arăta că aveam cu 10% mai multe locuințe, în ianuarie 2022 vs ianuarie 2021. Trendul era pozitiv, dar a venit războiul din Ucraina, un conflict la granița noastră, care ne influențează, direct și indirect, din punct de vedere economic. Și cred că ne va influența și în următorii 3-5 ani, prin prisma a ceea ce se întâmplă cu scumpirea materialelor de construcții, a energiei și așa mai departe”, a afirmat Cristian Nicola.
Acesta a mai explicat și motivele pentru care scumpirile la imobiliare sunt în continuă creștere. Dezvoltatorii au bani cash și nu mai duc presiunea unui credit bancar, iar în acest fel pot lua mai ușor decizia de a abandona anumite proiecte.
De asemenea, el adaugă că „proiectele care vor fi livrate în perioada următoare vor avea clar o creștere de cel puțin 20-30% la finalizare. În condițiile scumpirii costurilor de construcție, mulți dezvoltatori vor fi forțați să crească prețurile. În plus, vor fi și cei care vor specula momentul, pentru a-și crește și ei prețurile”.