Importanta lor este incontestabila: ofera multe substante nutritive si proteine de calitate, dar ajuta la echilibrarea aportului de calorii. Afla ce tipuri de oua e bine sa consumi.
Ouale contin nutrienti importanti pentru dezvoltarea si mentinerea optima a organismului, astfel incat le putem cataloga ca fi ind alimente esentiale in alimentatia fiecaruia dintre noi. Cele mai folosite oua sunt cele de gaina, dar se consuma si ouale de prepelita, rata, gasca, strut, curca sau de bibilica. Iata si de ce!
Oul de gaina contine 13 vitamine si minerale si are aproximativ 70 de calorii. Proportia cea mai mare de nutrienti (vitamine A, D, E, acid folic) se gaseste in galbenus. Oul este unul dintre putinele alimente care contin in mod natural vitamina D, iar alte vitamine si minerale de care putem benefi cia prin consum sunt: luteina, vitaminele B1, B2, B6, B12, calciu, sodiu, potasiu, fosfor, fier, zinc si magneziu.
Oul de prepelita este considerat o delicatesa, dar este destul de accesibil. Este plin de antioxidanti, minerale valoroase si proteine, plus ca are gust delicios. Ouale de prepelita nu au contraindicatii, astfel ca oricand este benefica o cura. Fata de oul de gaina, cel de prepelita contine de cinci ori mai mult fosfor, de 7,5 ori mai mult fier, de 15 ori mai multa vitamina B2 si de sase ori mai multa vitamina B1. De asemenea, ouale de prepelita mai au calciu, zinc, sulf si potasiu. Sunt excelente pentru revitalizarea organismului la orice varsta.
Oul de rata are o greutate de aproape 70 g si contine aproximativ 130 de calorii, din care aproape 30% proteine, peste 60% grasimi si 5% carbohidrati. Oul de rata are numeroase avantaje: se pastreaza proaspat mai mult timp decat cel de gaina, contine, pe langa proteine si vitamine, mai multi acizi grasi Omega3 si este unul din putinele alimente care ofera organismului substante alcaline. Totusi, trebuie consumat cu atentie deoarece contine mult colesterol.
Oul de gasca este foarte bun la gust, este bogat in grasimi sanatoase si merita inclus in alimentatie mai ales datorita mineralelor si vitaminelor pe care le contine. Reprezinta o excelenta sursa de vitamina D si de vitamine din grupul B, dar pentru a manca aceste oua, ele trebuie fierte temeinic.
Oul de strut, desi nu se gaseste usor pe piata, merita sa il incerci daca ai ocazia. Un ou de strut face cat 12 oua de gaina, iar daca il vrei fiert tare ai nevoie de aproximativ o ora. Poti incerca si o omleta cu mirodenii, sare si diverse ierburi aromate.
Oul de bibilica este mai mic decat oul de gaina si cel mai probabil poti sa il gasesti in zonele rurale. Ouale de bibilica sunt sanatoase, gustoase, sarace in colesterol si reprezinta o alternativa excelenta pentru ouale de gaina.
Sursa: Unica.ro