Guta, considerata la un moment dat „boala regilor”, este din ce in ce mai frecventa in randul populatiei, iar bauturile racoritoare cu un continut ridicat de zahar, vinul si berea se numara printre factorii care duc la dezvoltarea acestei maladii, potrivit unor cercetari recente.
Numarul pacientilor care sufera de guta s-a dublat din anul 1970, iar aceasta maladie dureroasa este cea mai frecventa forma de artrita inflamatorie la barbati, informeaza dailymail.co.uk. Una din 35 de persoane sufera in prezent de aceasta boala, potrivit unei cercetari privind prevalenta si cauzele gutei.
Bolnavii celebri ai istoriei, precum regele Henric al VIII-lea, au dezvoltat aceasta afectiune din cauza unor mancaruri alese, dar victimele din prezent sunt mai predispuse sa sufere de aceasta afectiune din cauza bauturilor indulcite cu zahar, a fructozei, a consumului de bere, dar si ca urmare a unor efecte secundare ale unor medicamente.
Guta este provocata de o acumulare in sange a acidului uric, un produs rezidual format in organism si excretat prin rinichi. Este vorba de o tulburare congenitala a metabolismului substantelor cunoscute ca purine, in care se acumuleaza niveluri serice anormale de acid uric. Printre alimentele cele mai bogate in purine se numara icrele, sardinele, heringul, organele, berea, produsele de panificatie, vanatul.
Cand este produs prea mult acid uric sau cand acesta este prea putin excretat prin vezica urinara, mici cristale se pot forma in jurul articulatiilor. Aceste cristale dure sunt responsabile pentru inflamatia si durerea produsa.
Nu se cunoaste cu claritate motivul pentru care unele persoanele se imbolnavesc de guta si altele nu, dar oamenii de stiinta sunt de parere ca genele joaca un rol important. De asemenea, nu este inca foarte clar de ce au aparut mai multe cazuri in anumite zone ale globului, in tari precum Statele Unite ale Americii, Australia si China inregistrandu-se cresteri ale numarului pacientilor care sufera de guta, incepand din a doua jumatate a secolului al XX-lea.
Peter Simkin, de la Universitatea din Washington, cel care a condus studiul, spune ca numarul bolnavilor s-a marit odata cu cresterea consumului de fructoza si cu cea a cazurilor de obezitate.
Oamenii de stiinta recomanda bolnavilor de guta sa limiteze consumul de carne, bere, lichioruri tari, sa bea vin cu moderatie, sa nu consume cafea si produse lactate zilnic si sa renunte la fructoza.