Femeile insarcinate care locuiesc in apropierea fermelor unde sunt utilizate pesticide prezinta un risc cu 66% mai mare de a naste un copil autist, au descoperit cercetatorii de la Universitatea Davis din California, SUA,.
In studiul cercetatorilor americani, publicat luni in revista Environmental Health Perspectives, este examinata legatura dintre faptul de a locui in apropierea unei zone in care se utilizeaza pesticide si cazurile de copii autisti, dar nu este stabilita o relatie cauza-efect intre aceste doua fenomene.
Autismul este o boala ce afecteaza dezvoltarea copiilor, a carei incidenta a crescut considerabil in ultimele decenii, in Statele Unite afectand un copil din 68 in 2010, fata de un copil din 150 in 2000.
Cercetatorii au comparat datele referitoare la utilizarea pesticidelor in California cu adresele a 1.000 de persoane care au participat la un studiu despre familiile cu copii autisti.
„Am urmarit unde traiau participantele noastre la studiu in timpul sarcinii si in momentul nasterii”, a explicat Irva Hertz-Picciotto, unul dintre autorii studiului si vicepresedinte al Departamentului de stiinte si sanatate publica la Universitatea Davis din California.
Legile din California impun precizarea tipurilor de pesticide utilizate, precum si locul, momentul si cantitatile acestora.
„Am constatat ca mai multe tipuri de pesticide au fost utilizate mai frecvent in apropierea locuintelor in care copiii au dezvoltat autism sau au avut intarzieri” in dezvoltare.
Aproximativ o treime dintre participantii la studiu traiau intr-un perimetru cuprins intre 1,25 si 1,75 kilometri de locul in care au fost utilizate pesticidele.
Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca riscul de autism era cu atat mai crescut cu cat contactul cu pesticidele avea loc in al doilea si al treilea trimestru de sarcina, acestia precizand ca aceste substante chimice afecteaza mai ales creierul fatului.
„Acest studiu valideaza rezultatele unei cercetari anterioare, care a constatat o legatura intre nasterea copiilor autisti si expunerea la produse chimice agricole in timpul sarcinii”, a precizat Janie Shelton, principala autoare a studiului.
„Chiar daca trebuie sa stabilim inca daca anumite subgrupuri sunt mai sensibile la expunerea la pesticide decat altele, mesajul este foarte clar: femeile insarcinate trebuie sa evite orice contact cu produsele chimice din agricultura”, a avertizat Janie Shelton.