Loboda este un aliment celebru al primaverii si al verii, fiind cunoscuta pentru deosebitele proprietati detoxifiante si antioxidante.
Loboda contine cantitati semnificative de vitamina K, ce ajuta la fixarea calciului, dar si la intarirea vaselor de sange. Astfel, loboda impiedica formarea cheagurilor de sange, reducand riscul atacurilor cerebrale, scrie Garbo.ro.
Mai mult, loboda contine de doua ori mai multa vitamina C decat lamaile si spanacul.
Loboda contine si mult fier (in 100 de grame de loboda se gasesc aprox 10 miligrame de fier), calciu, riboflavina (vitamina B2), magneziu, potasiu, fenoli, proteine (100 de grame de loboda contin 17 grame de proteine), fibre, carbohidrati, dar si antocianina, substanta raspunzatoare de culoarea rosiatic-purpurie a frunzelor de loboda.
De asemenea, datorita continutului de fibre este recomandata pentru reglarea digestiei si prevenirea constipatiei, dar si impiedica aparitia hemoroizilor si a cancerului de colon.