Ceapa, un super-aliment cu puteri miraculoase

0
107

Ceapa este folosita ca ingredient in numeroase retete culinare, insa nutritionistii sustin ca cel mai bine e sa o consumati cruda.

„Continutul ridicat de minerale, potasiu, calciu, fier, sulf, cat si vitaminele A si E, fac din ceapa o leguma importanta pentru o alimentatie sanatoasa”, spune nutritionistul Luiza Parvu. „Recomand ceapa in cantitati moderate si celor care tin cure de slabire, tocmai pentru continutul de minerale. Are si proprietati antimicrobiene. Ideal este sa fie consumata cruda, insa celor care nu o pot manca cruda le recomand si ca ingredient in mancare. Ceapa nu trebuie prajita, ci mai degraba inabusita”, mai sustine nutritionistul. Iata ce boli tineti la distanta daca mancati zilnic ceapa:

1. Boli de inima

Specialistii au demonstrat ca substantele sulfurice regasite in ceapa au proprietati anticoagulante si previn agregarea plachetelor sangvine. De asemenea, sulful reduce nivelul de colesterol si de trigliceride din sange, imbunatatind functionarea membranei celulare a globulelor rosii.
Printre beneficiile consumului de ceapa se numara si prevenirea infarctului, datorita continutului foarte mare de flavonoide.

2. Cancer

British journal of Cancer a publicat in 2004 un studiu denumit „Consumul de ceapa si usturoi, o problema de viata si de moarte”.
Studiul a urmarit 238 de pacienti cu cancer de prostata si 471 de barbati sanatosi. S-a descoperit ca barbatii care consumau peste 10 grame pe zi de ceapa sau usturoi aveau un risc mai mic de cancer de prostata decat cei care consumau mai putin de 2,2 grame.
Un alt studiu realizat in Franta in 1998 si publicat in European Journal of Epidemiolog  a scos la iveala ca riscul de cancer de san este considerabil redus in cazul femeilor care au un consum ridicat de ceapa si usturoi.

3. Diabet

Doua studii independente facute de spitalele universitare ale unor facultati de medicina din India arata ca un consum zilnic semnificativ de ceapa cruda (140 de grame pe zi) scade glicemia, prevenind si chiar tratand diabetul. Interesant este ca in aceleasi studii s-a pus in evidenta un alt fapt remarcabil: ceapa nu reduce nivelul glicemiei la cei care nu sufera de diabet.

4. Astm

Ceapa are efecte antihistaminice datorita quercitinei, aun antioxidant. S-a demonstrat ca acest antioxidant previne eliminarea histaminelor, substante care cauzeaza reactii alergice.

5. Osteoporoza

Studiile au aratat ca includerea cepei in dieta de zi cu zi creste densitatea oaselor si poate avea beneficii considerabile asupra femeilor aflate la menopauza, care se confrunta cu o scadere a densitatii osoase. S-a demonstrat de asemenea ca femeile care au trecut de varsta menopauzei au un risc mai mic de fractura de sold daca includ ceapa in dieta zilnica. Densitatea osoasa a femeilor in varsta, care consumau ceapa zilnic, era mult mai buna decat in cazul celor care consumau ceapa doar o data pe luna sau mai rar.

sursa: doctorulzilei.ro