Antibioticul care iti provoaca crizele cardiace

0
99

Claritromicina, un antibiotic prescris frecvent in tratarea infectiilor bacteriene obisnuite, precum amigdalita si bronsitele, ar putea creste riscul de deces cauzat de crize cardiace, potrivit unui studiu publicat miercuri pe site-ul revistei medicale British Medical Journal (BMJ), potrivit AFP.

 Cercetatorii danezi care au realizat studiul au subliniat totusi ca riscul in valori absolute a ramas scazut si ca retetele medicale nu trebuie sa fie modificate atat timp cat rezultatele acestei analize nu vor fi confirmate de un alt studiu.

Claritromicina (Biaxin sau Zeclar) este un antibiotic din familia macrolidelor, derivat din eritromicina, folosit mai ales in tratamentul infectiilor respiratorii si cutanate si pentru eradicarea Helicobacter pylori, vinovat de ulcerele gastrice.

Oamenii de stiinta au studiat si roxitromicina (Rulid), un alt antibiotic din familia macrolidelor, folosit in tratarea infectiilor respiratorii si cutanate

 Ei au trecut in revista aproape 5 milioane de tratamente cu antibiotice administrate, intre 1997 si 2011, unor adulti danezi cu varstele cuprinse intre 40 si 74 de ani, din care 4,3 milioane au primit penicilina V, 588.000 au primit roxitromicina si 160.000 au primit claritromicina.

Comparand cele 285 de decese cardiace inregistrate in timpul acestor tratamente, cercetatorii au evidentiat faptul ca administrarea de claritromicina era asociata cu un risc sporit de deces cardiac, de 76%, in raport cu utilizarea de penicilina V. Totusi, acest supra-risc dispare imediat ce tratamentul se incheie.

In schimb, pentru roxitromicina, medicii nu au observat nicio diferenta (in privinta riscurilor, n.r.) nici in timpul tratamentului, nici dupa acesta.

Cercetatorii danezi au subliniat faptul ca acesta a fost primul studiu de amploare despre securitatea cardiaca a macrolidelor.

Desi riscul in valori absolute este „foarte scazut”, numarul total al deceselor cardiace potential evitabile „nu este neglijabil”, in masura in care claritromicina este unul dintre medicamentele „cel mai frecvent utilizate in numeroase tari”.

Alti medici s-au declarat prudenti in legatura cu interpretarea acestor rezultate.

„In masura in care rata de deces este foarte scazuta, nu cred ca ar trebui sa ne ingrijoram”, a declarat Kevin McConway, profesor de statistica aplicata.

Mike Knapton, director al British Heart Foundation, a declarat la randul sau ca riscurile claritromicinei pentru pacientii care prezinta anumite probleme cardiace erau deja cunoscute si a reamintit medicilor necesitatea de a da dovada de prudenta inainte de a prescrie un antibiotic..