De cat calciu are nevoie organismul, in functie de varsta

0
84

De cat calciu avem nevoie?

Varsta Calciu

0-6 luni – 210 mg

7-12 luni – 270 mg

1-3 ani – 500 mg

4-8 ani – 800 mg

9-18 ani – 1.300 mg

19-50 de ani – 1.000 mg

Peste 50 de ani – 1.200 mg

Acidul fitic, prezent in taratele boabelor integrale de grau, in nuci, in alune si in unele leguminoase, poate impiedica absorbtia intestinala a calciului. De asemenea, acidul oxalic, care se gaseste in spanac, in fasole, in cartofi dulci si in ciocolata poate forma unii compusi, care impiedica asimilarea normala calciului. Acelasi efect il are si acidul tanic din ceai, din vin rosu si din unele fructe.

Astfel, desi unele legume, precum spanacul, stevia, varza si loboda, sunt bogate in calciu, mineralul nu poate fi asimilat optim din cauza acidului oxalic.

Atentie la sare!

Balanta calciului in corp este sensibila si la aportul excesiv de proteine din carne. Un consum crescut de proteine poate suprasolicita ficatul si rinichii, avand loc eliminarea calciului. De asemenea, sarea in exces dauneaza sanatatii.

Astfel, consumul mare de sare poate favoriza excretia renala a calciului. Prin acest lucru, creste si riscul de aparitie a osteoporozei. De aceea, nu uita de alimentele cu un continut „ascuns” de sare, cum ar fi painea si conservele.


Nu exagera cu cafeaua!

Cafeaua are un efect diuretic, actionand astfel incat scade absorbtia calciului

si ii creste excretia. Si abuzul de alcool poate duce la scaderea asimilarii intestinale a calciului, inhiband enzimele hepatice care contribuie la activarea vitaminei D. Bauturile carbogazoase (de tipul cola) contin fosfati, care pot deregla echilibrul calciului.