Rod al stupilor, ceara de albine este un remediu folosit de peste 2000 de ani, in special pentru a trata problemele de piele. Acum disponibila peste tot, ar fi gresit sa-i negam calitatile.
Pentru maini intinerite
Ne folosim mainile foarte mult, asa ca ele se uzeaza! Sunt uscate, aspre, rosiatice si va este putin rusine! Incercati ceara de albine! Datorita continutului ridicat de vitamina A, hidrateaza si protejeaza pielea de pe termen lung.
Sfat practic: Pe baie de aburi, topiti 10 g de ceara de albine cu 15 g unt de shea. De indata ce amestecul este topit, se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Puneti-l intr-o oala si adaugati 5 g de glicerina, 5 picaturi ulei esential de lavanda si 5 picaturi ulei esential de lemn de santal. Se amesteca si se aplica pe maini.
Pentru a accelera cicatrizarea
Ceara de albine este recomandata in caz de cicatrici. In primul rand, are proprietati anti-inflamatorii care calmeaza rana. Apoi, pentru ca este bogata in vitamina A, hraneste pielea si grabeste vindecarea.
Sfat practic: se topeste ceara de albine intr-un vas pe baie de aburi si se adauga 10 ml ulei de migdale dulci. Odata preparatul topit, se toarna in recipiente mici. Aplicati prin masaj pe cicatrice pana la absorbtie.
Pentru a nu mai avea pielea uscata
In timpul iernii, pielea este asaltata de frig. Din fericire, ceara de albine este un remediu ideal in acest sens! Pe langa proprietatile sale de vindecare naturale, ea este impermeabila. Cum ea este ocluziva, retine apa si formeaza o pelicula etansa pe piele. O strategie naturala si eficienta impotriva frigului.
Sfat practic: Se amesteca o lingurita de ceara de albine alba si doua linguri de lanolina. Se adauga trei linguri de ulei de masline, o lingura de gel de aloe vera si doua linguri de apa de trandafiri. Se topeste pe baia de apa amestecandu-se usor. Puneti amestecul intr-un vas si apoi aplicati pe piele.
Pentru buze frumoase tot anul
Printre secretele de frumusete naturale se afla si balsamul de buze cu ceara de albine. Foarte hidratant, vindeca buzele crapate in timpul iernii. In timpul verii, actiunea sa rezistenta la apa serveste drept protectie impotriva vantului si a soarelui. Solutie naturala ieftine si la indemana!
Sfat practic: se topeste ceara de albine intr-un vas pe baie de apa si se adauga 10 de picaturi de ulei de migdale dulci. Odata preparatul amestecat, se toarna in recipiente mici. Aplicati pe buze cand este necesar.
Pentru tratarea eczemelor uscate
Roseata, mancarime, cruste… Eczema este o boala inflamatorie a pielii care afecteaza 2-6% din populatie. Ceara de albine este unul din componentele principale ale „unguentului de Galien”, numit si „crema rece”, recomandat pentru persoanele cu aceasta boala. Inventat in secolul al doilea, acest remediu este cunoscut pentru prospetimea pe care o lasa pe piele. Acesta amelioreaza rapid mancarimile si vindeca bolile de piele. Este usor de fabricat la domiciliu.
Sfat practic: Intr-un castron, se amesteca 7 g de ceara de albine, 17 g de migdale dulci si 26 de picaturi de ulei de trandafir. Puneti totul la foc mic intr-un vas pana cand ceara se topeste. Puneti la rece apoi aplicati pe zonele afectate masand usor.
Atentie: Verificati starea cremei in mod regulat inainte de utilizare, deoarece nu tine foarte mult timp. Nu trebuie sa utilizati amestecul daca a ajuns sa fie ranced.
Cum alegem ceara?
Componenta a multor produse cosmetice, ceara de albine este folosita in stare pura si acasa. Exista doua tipuri. Ceara de albine galbena: se datoreaza culorii polenului florilor culese de albine. Naturala si pura, aceasta este o alegere buna pentru ingrijirea pielii.
Ceara de albine alba: Acesta este utilizata in principal in produse industriale pentru lustruirea mobilierului din lemn. Pentru a o produce exista doua moduri. Primul este natural, este de culoare alba la lumina. Cea de-a doua este albita cu ajutorul agentilor chimici de oxidare.
De unde se obtine: Pentru un produs natural, non-chimic, este mai bine sa obtineti ceara de albine direct de la sursa, adica direct din stup. Multi apicultori o vand si tot ei va pot da cele mai bune sfaturi. Ceara de albine este, de asemenea, vanduta si in magazinele tip plafar.