Siropul de artar – beneficii uimitoare

0
98

Pentru multe persoane siropul de artar ramane acel indulcitor pe care il folosesc americanii pe straturile lor de clatite pufoase. Ceea ce ar trebui sa stim insa este faptul ca acest indulcitor natural ar trebui folosit cu cea mai mare incredere si in bucatariile noastre. Unii merg atat de departe incat spun ca siropul de artar este una dintre minunile lumii.

Siropul de artar provine din seva artarului de zahar, artarului negru sau artarului rosu (in natura existand 10 specii de artar). Procesul de extragere este destul de simplu, incepand cu gaurirea arborelui, care permite ca seva sa curga. Seva este transparenta, aproape lipsita de gust si cu un continut scazut de zahar in momentul in care este extrasa din artar.

Aceasta seva poate fi recoltata numai incepand cu sfarsitul lunii februarie pana la mijlocul lunii aprilie, urmand ca apoi sa fie fiarta pana la evaporarea continutului de apa ramanand in urma aroma si culoarea caracteristica siropului de artar si continutul de zahar de 60-70%. In functie de culoarea obtinuta, de data de recoltare si de gust, siropul de artar este clasificat in categoriile: A, B sau C, insa toate tipurile de sirop de artar aduc aceleasi beneficii si sunt incarcate cu la fel de multi nutrienti.

Siropul de artar este dulce, delicios si prezinta si o multitudine de beneficii pentru sanatate in special datorita continutului de mangan si zinc.

Efectul antioxidant al siropului de artar. Manganul este un cofactor esential intr-o serie de enzime importante in productia de energie si pentru protectia antioxidanta. De exemplu, enzima antioxidanta cheie superoxid dismutaza, care dezarmeaza radicalii liberi produsi in mitocondrii (fabricile producatoare de energie din celule), necesita mangan. Cercetatorii de la Universitatea din Rhode Island au descoperit ca siropul de artar, datorita compusilor antioxidanti, poate preveni boli cronice grave precum diabetul, cancerul, osteoporoza si Alzheimerul.

Siropul de artar este plin si de fenoli – compusi antioxidanti din siropul de artar – care pot ajuta ca diabeticii sa isi mentina nivelul glicemiei la cote normale. Fenolii inhiba enzimele care sunt implicate in conversia carbohidratilor in zahar. 22% din doza recomandata zilnic de mangan este continut in numai 13 g de sirop de artar.

Siropul de artar pentru sanatatea inimii Daca doresti sa iti protejezi inima si vrei in continuare sa iti indulcesti linistit alimentele si bauturile, atunci siropul de artar este cel de care ai nevoie. Zincul pe care il furnizeaza siropul de artar, pe langa actiunea sa antioxidanta, are si alte functii care pot reduce progresia aterosclerozei.

Zincul este necesar pentru functionarea adecvata a celulelor endoteliale si ajuta la preventia daunelor endoteliale cauzate de oxidarea colesterolului rau LDL si a altor grasimi oxidate. Membranele endoteliale ce au un continut scazut de zinc sunt mult mai predispuse deteriorarii. De asemenea, studiile arata ca persoanele care au carente de mangan, un mineral continut din plin in siropul de artar, au un nivel scazut de colesterol bun.

Siropul de artar sprijina sistemul imunitar Zincul si manganul sunt aliati importanti pentru sanatatea sistemului imunitar. Se pare ca multe dintre celulele care sustin sistemul imunitar depind de zinc pentru functionarea optima. Preponderent asupra copiilor, cercetatorii au studiat efectele deficientei de zinc (si a suplimentarii cu zinc) asupra raspunsului imunitar si a numarului de celule de sange albe, incluzand studii specifice pe limfocitele T, macrofage si celulele B (toate tipurile de celule albe de sange importante pentru sistemul imunitar).

Conform acestor studii, carenta de zinc poate compromite numarul de celule albe de sange si raspunsul imunitar, in timp de suplimentele de zinc pot restaura conditiile normale.

Pe langa rolul jucat de zinc, manganul din siropul de artar este foarte important fiind o componenta a enzimei superoxid dismutaza, care ajuta la reducerea inflamatiei, sprijinind astfel vindecarea. In plus, manganul poate actiona si ca un stimulent imunitar.

Barbatii sanatosi folosesc siropul de artar pentru sanatatea sistemului reproducator, acesta furnizand beneficii specifice pentru barbati. Zincul este concentrat intr-o cantitate mai ridicata in prostata decat intr-un alt tesut uman, iar nivelurile scazute de zinc din aceasta glanda sunt de multe ori responsabile pentru cresterea riscului de cancer de prostata. De fapt, zincul este un mineral folosit in scop terapeutic de catre cei din domeniul sanatatii pentru reducerea marimii prostatei.

Manganul poate juca si el un rol in sprijinul sanatatii masculine fiind un catalizator al sintezei acizilor grasi si colesterolului, participand la productia de hormoni sexuali, toate acestea sustinand sanatatea sistemului reproducator.

Siropul de artar regleaza digestia Incearca sa schimbi zaharul dintr-o reteta cu sirop de artar si este posibil sa te surprinda cum balonarea produsa in general de o prajitura pe care cu siguranta o resimti intr-o masura mai mare sau mai mica din cauza indulcitorilor procesati. De asemenea, *sansele unei indigestii sunt mult mai scazute prin comparatie cu un indulcitor procesat.

Aroma sa lemnoasa merge de minune in retete precum cele de pandispan, fursecuri cu unt sau prajituri cu cafea. Ai grija insa la proportia pe care o vei alege pentru ingredientele lichide avand in vedere ca iti schimbi consistenta indulcitorului.

Siropul de artar ajuta la recuperarea musculara Siropul de artar adevarat este o sursa grozava de mangan, cel care ajuta la repararea musculara si a celulelor afectate, mentinand in acelasi timp si oasele sanatoase si nivelurile glicemiei in cote normale.

Siropul de artar contine multi nutrienti Siropul de artar contine o nenumarati nutrienti printre care zinc, mangan, fier, calciu si potasiu. Siropul de artar contine chiar de 15 ori mai mult calciu decat mierea, un alt indulcitor favorit. Prin comparatie cu acelasi aliment, siropul de artar are si un continut mai scazut de sare. Dintre vitamine, siropul de artar contine cantitati decente de niacina, vitamina B2, vitamina B5, acid folic, vitamina B6, biotina si vitamina A.

Mentine tineretea Datorita continutului de antioxidanti, siropul de artar iti mentine organismul tanar, putand fi chiar aplicat si la suprafata pielii reparand tesuturile deteriorate. Combina o lingura de lapte cald cu o lingura de sirop de artar la care adaugi fulgi de ovaz macinati marunt. Maseaza aceasta compozitie pe fata, permite-i sa actioneze timp de 20 de minute, clateste-te si aplica o crema hidratanta.

Retine totusi ca siropul de artar reprezinta de fapt 66-70% zahar si nu este cazul sa il consumi in exces. Prea mult zahar in organism iti creste riscul de obezitate, diabet, niveluri nesanatoase de grasimi si colesterol in organism si tensiune crescuta. Prin urmare, indiferent de beneficiile siropului de artar, consuma-l cu moderatie.