Stresul, o bomba cu ceas. Relaxeaza-te cu ajutorul remediilor din plante

0
111

Ritmul actual de viata este din ce in ce mai trepidant. Exigentele sunt tot mai mari. Zilnic suntem asaltati de zgomot, poluare, agitatie, griji, framantari, probleme. Iar organismul nostru este nevoit sa se adapteze. Cum? Ei bine, prin ceea cunoastem cu totii sub denumirea de STRES. Cand efortul de adaptare al organismului creste pe zi ce trece, stresul devine patologic. Exista dovezi stiintifice care arata ca, in timp, STRESUL scade apararea imunitara a organismului, provoaca tulburari digestive, favorizeaza instalarea depresiei, anxietatii, insomniilor, afecteaza memoria, conduce la diabet sau boli cardiovasculare. Iata de ce oamenii de stiinta spun ca stresul actioneaza asupra organismului ca o adevarata bomba cu ceas. Acest mecanism poate fi insa dezamorsat cu mijloace simple, blande, naturale. In farmacia naturii avem la dispozitie plante cu efecte dovedite antistres: roinita, valeriana, talpa-gastei, hameiul, paducelul.

 Simptome

Omul de stiinta Hans Selye, cel care a introdus in circulatie conceptul de stres, spunea ca: ‘Stresul reprezinta un sindrom, o constelatie de raspunsuri nespecifice, cu un caracter general adaptativ provocat de agresiunea agentilor stresori asupra organismului’. O persoana este afectata de stres atunci cand se simte incapabila sa faca fata unor situatii, se simte frustrata, iritata, dezorientata, in alerta permanenta.
Totul incepe prin clasicele simptome fizice: stari de oboseala, dureri de cap sau tulburari digestive. Aceste semne, deseori ignorate, caracterizeaza debutul expunerii cronice la stres. Apoi este afectata si sfera psihologica: devenim anxiosi, neincrezatori, nervosi, avem insomnii. Un real pericol se prefigureaza cand toate acestea se asociaza cu accelerarea pulsului, palpitatii, cresterea tensiunii arteriale, dificultati respiratorii, contracturi musculare, dureri cervicale sau lombare. Simptomele psihosomatice ale stresului apar, in medie, dupa 6 luni de expunere cronica la factori stresori.

Consecinte

In conditii de stres, organismul are de obicei o reactie pe care o putem observa in comportamentul nostru: irascibilitate, insomnii, epuizare fizica si psihica, pierderea poftei de mancare sau crize de bulimie, gastrita, ulcer, diaree, constipatie. Atentie! In cazul in care problemele generatoare de stres raman nerezolvate, starile pot evolua catre patologii grave: depresie, diabet, infarct, accident vascular cerebral. Potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, tulburarile asociate stresului cum sunt depresia si anxietatea afecteaza in prezent una din trei persoane la nivel mondial.

Solutii

Tot Hans Selye spunea ca: ‘Omul modern ori va invata sa-si stapaneasca stresul, ori va fi sortit esecului, bolii si chiar mortii’. Asadar, este esential ca stresul sa fie tinut sub control de la primele semne ale aparitiei lui. Medicii propun urmatoarele strategii de lupta contra stresului:
*O schimbare de ritm si decor pentru cateva zile poate fi o solutie salvatoare. Ruperea legaturilor cu factorii stresori inseamna reducerea tensiunii nervoase si sansa unui nou inceput.
*Tehnicile de relaxare musculara (gimnastica Pilates), exercitiile de respiratie, masajul, yoga sunt metode prin care ne putem regasi tonusul si energia.
*Inotul este un sport complet, cu efecte miraculoase impotriva stresului, intrucat miscarile executate in apa au capacitatea de a inlatura starea de incordare.
*Fitoterapia antistres cuprinde urmatoarele plante care ne pot aduce starea de bine: roinita, valeriana, talpa-gastei, hameiul, paducelul.

Plante antistres

Remediile blande din plante sunt ideale pentru restabilirea echilibrului emotional si normalizarea starii de spirit atunci cand ne confruntam cu perioade de stres cronic. Pentru a ne proteja de efectele nocive ale acestuia, este esential sa avem un somn sanatos, sa alungam gandurile negative, nervozitatea si agitatia. Iata proprietatile plantelor care combat stresul:
Roinita — ajuta la imbunatatirea starii de spirit, are efect sedativ si antidepresiv si constituie o sursa naturala de vitamina C.
Valeriana — este renumita pentru proprietatea de a relaxa sistemul nervos central, ajuta la o adormire rapida si la un somn profund in timpul noptii.
Talpa-gastei — sustine activitatea sistemului nervos, stabilizeaza emotiile reducand nelinistea, teama, nervozitatea, are actiune analgezica si antispasmolitica.
Paducelul — contribuie la scaderea tensiunii arteriale si a palpitatiilor, protejeaza inima si sistemul cardiovascular in situatii de stres, este dovedit ca tonic cardiac, sustine circulatia sangvina la nivelul creierului.
Hameiul — ajuta la dobandirea unui somn odihnitor, are actiune calmanta, analgezica si constituie o buna sursa de vitamine din grupul B si E.

Vezi mai multe AICI