Este vorba despre patlagina, planta ce creste in general in soluri sarace, pietroase (cum ar fi drumuri de acces) adesea fiind vazuta crescand alaturi de papadie. Cel mai des, patlagina creste pe langa balastiere, pe langa soluri distruse, aceasta avand rolul de regenerare a lor.
Patlagina a fost de multe ori remediu pentru drumeti pentru a se apara de tantari, prin natura sa atrage toxinele din organism, poate fi zdrobita sau mestecata apoi aplicata direct pe intepaturile de albina, muscaturi de gandaci, acnee, plagi, sau eruptii cutanate chiar si pentru tratarea hemoroizilor. Orice zona afectata se bandajeaza, lasand sa-si faca actiunea intre 4-12 ore. Patlagina poate fi utilizata si ca un balsam pentru trusele de urgenta, fiind extrem de bun dezinfectant.
Aceasta planta este deasemenea renumita pentru efectul ei benefic asupra aparatului digestiv, mai ales dupa utilizarea in exces a antibioticelor precum si a anti-inflamatoarelor. Din frunzele de patlagina se poate face ceai sau se poate adauga in ciorba. Semintele acestei plante sunt miraculoase, consumate zilnic, mai ales dimineata ajuta la pierderea in greutate si la eliminarea grasimilor din sange.
O infuzie cu frunzele de patlagina, te ajuta sa scapi de tusea cu expectoratii, de raceala precum si de afectiunile pulmonare. Patlagina este aproape un panaceu pentru organism, trateaza aprope orice boala, de la problemele menstruale la problemele digestive, de la aproape toate bolile de piele pana chiar si la artrita. Adauga-l in salate, mesteca-l ca sa scapi de sete sau amesteca-l cu cartofii pe care-l gatesti. (sursa: secretele.com, Cristian Iacov)