Planta care regleaza rapid colesterolul

0
77

Grecii antici stiau de beneficiile de sanatate pe care le are feniculul, si il foloseau pentru a reduce pofta de mancare, in scopul de a pierde in greutate si, de asemenea, pentru un repaus alimentar, daca este necesar.

Printre cele mai cunoscute proprietati ale feniculului, putem mentiona:

Una dintre cele mai cunoscute utilizari ale feniculului este proprietatea de a reduce pofta de mancare. In trecut calugarii il foloseau in perioadele de post.

O alta proprietate este capacitatea sa de a reduce somnul.

De-a lungul secolelor, feniculul a fost folosit pentru a reglementa menstruatia si a trata colicii din cauza fitoestrogenului prezent ca estrogen natural la femei.

Feniculul are, de asemenea, proprietati expectorante, imbunatateste vederea si ajuta stomacul deranjat.

Feniculul are beneficii asupra sistemului cardiac, ajuta la imbunatatirea tensiunii arteriale si reduce hipertensiunea

Are proprietati antibacteriene, care sunt foarte eficiente impotriva respiratiei urat mirositoare, gingivita, bacterii, paraziti intestinali si infectii.

Feniculul s-a dovedit a fi eficient in lupta impotriva radicalilor liberi.

Fenicul are, de asemenea, un continut ridicat de calciu, fier, mangan, magneziu, potasiu, vitamina C, B3 si fitochimicale care furnizeaza o doza puternica de antioxidanti; toate aceste minerale, vitamine si antioxidanti ajuta la intarirea sistemului imunitar si ofera o stare mai buna de sanatate.

Scade colesterolul si mentine inima sanatoasa

Continutul ridicat de fibre, potasiu si acid folic continut in fenicul este suficient pentru a asigura un sistem cardiovascular sanatos si pentru a reduce nivelul colesterolului. Ambele valori crescute ale colesterolului si a tensiunii arteriale sunt doi factori asociati cu un risc crescut de atac de cord, prin urmare, consumul de fenicul reduce riscul de autism si alte boli cardiace.

Mentine stomacul sanatos

Fibrele din fenicul imbunatateste digestia si mentine sanatatea stomacului, iar vitamina C are o valoare mare de agenti antibacterieni, ambele proprietati ajuta la diminuarea bacteriilor din intestine. Consumul de fenicul amelioreaza constipatia si previne diareea.

Combate gripa si cancerul

Studii stiintifice au aratat ca mai multe beneficii ale consumului de fenicul poate preveni formarea de molecule care modifica genele care pot declansa cancerul. De asemenea, ajuta la prevenirea dezvoltarii de artrita, sindrom de colon iritabil, gingivita, stomac deranjat, depresie si anxietate. Acesta contine un compus numit alfa-pinen, care ofera o functie expectoranta pentru persoanele care sufera de gripa sezoniera si ajuta la ameliorarea simptomelor de bronsita si astm.

Efecte secundare si contraindicatii pentru consumul de fenicul

Datorita numarului mare de proprietati din fenicul, consumul abuziv poate fi daunator si efectele pot fi complet contrare beneficiilor.

Atunci cand este consumat in exces pot aparea halucinatii, spasme musculare si tulburari ale sistemului nervos. Fenicul nu trebuie aplicat direct pe piele, deoarece poate provoca iritatii. Si, desi este cunoscut ca o planta foarte benefica in timpul perioadei de alaptare nu s-au facut cercetari pentru a sprijini aceste presupuse beneficii si, prin urmare, consumul lui ar trebui sa fie evitat de catre femeile insarcinate sau cele care alapteaza.