Raul de dimineata
Majoritatea femeilor au greturi dimineata si varsaturi in primele trei, patru luni de sarcina. Aceste probleme sunt provocate de schimbarile hormonale.
Daca vomiti toata ziua sau greata este permanenta trebuie sa te adresezi medicului pentru ca pot aparea carente de vitamine si minerale, dar se poate instala si o deshidratare profunda care va afecta atat sanatatea ta, cat si a fatului. Din pacate, in aceste situatii se recomanda administrarea perfuziilor.
Sfat: Ca sa eviti „raul” de dimineata, bea o ceasca cu ceai sau mananca un biscuit, un pesmet chiar inainte sa te ridici din pat dimineata.
Ridica-te lent si stai putin asezata pe marginea patului. Mananca putin si des, cam la doua, trei ore! Evita consumul de sucuri de fructe, cafea, lapte sau apa daca vezi ca-ti fac rau.
In schimb, poti bea putina apaacidulata! Evita sa mananci sau sa gatesti mancaruri cu arome puternice. Evita pe cat posibil mirosurile neplacute.
Atentie! Nu lua medicamente impotriva greturilor, decat cele prescrise de medic!
Constipatia
E destul de frecventa in sarcina si e cauzata tot de progesteron (un hormon de sarcina) care relaxeaza si reduce tonusul muscular intestinal si incetineste inaintarea continutului intestinal.
Spre sfarsitul sarcinii, constipatia se agraveaza si prin presiunea uterului mult marit asupra intestinelor.
Sfat: Evita constipatia printr-o dieta variata si bogata in fibre – cereale, fructe proaspete, legume. Bea multa apa si sucuri de fructe. Fa zilnic exercitii fizice.
Bea cu o jumatate de ora inainte de masa de dimineata o cana cu ceai cald cu lamaie (alege ceaiurile permise in sarcina!), ce va stimmula intestinul. Uneori e nevoie chiar de un laxativ bland, insa doar la recomandarea medicului!
Marirea sanilor
Daca in primele zile sanii sunt tensionati si durerosi, in a treia luna de sarcina sanii incepo sa creasca. Pielea incepe sa se intinda, circulatia venoasa devine evidenta si mancarimile sunt suparatoare.
Sfat: Incepe tratamentul sanilor, spala-i cu apa rece si aplica lotiuni de corp de buna calitate. Mancarimea va disparea ca prin farmec si vei preintampina vergeturile atat de inestetice.
Lesinul
Senzatia de lesin sau chiar lesinul sunt probleme care apar mai frecvent la inceputul sarcinii. Aceste stari sunt cauzate de scaderea tensiunii arteriale. Si statul prelungit in picioare poate determina lesinul. Un alt motiv poate fi scaderea glicemiei din cauza cererii crescute de glucide in timpul sarcinii.
Pentru a evita aceasta sitautie, mananca des, dar putin. Alimentele dulci pot inrautati situatia deoarece o crestere brusca a zaharului in sange determina eliberarea de insulina, care la randul ei duce la scaderea brutala a glicemiei.
Sfat: Cand ai senzatia de lesin asaza-te sau chiar intinde-te cat mai aproape de o sursa de aer curat. Daca nu te poti aseza stai cu capul in jos ca sa cresti circulatia sangelui catre creier. Ia o gustare bogata in proteine si carbohidratati – un pahar cu lapte sau un sandvis.
Oboseala
Se poate sa te simti obosita chiar din primele zile de sarcina si aceasta oboseala sa tina aproape trei luni! Tot progesteronul e de vina, dar si circulatia intensa a sangelui.
Sfat: Incearca sa te odihnesti cat mai mult posibil si stai jos ori de cate ori este posibil. Exercitiile fizice usoare te pot ajuta si ele sa te energizezi atunci cand oboseala pune stapanire pe tine!
Mananca regulat si echilibrat.
Dureri de cap
Durerea de cap in primul trimestru de sarcina nu este neaparat semn de boala! Poate fi tot cauzata de schimbarile hormonale specifice acestei perioade. Sinusurile nazale sunt si ele mai sensibile, se pot congestiona usor si pot provoca dureri de cap.
Sfat: In general, durerile trec cu un somn bun. Inhalatiile de abur sunt recomandate pentru congestia sinuzala, iar pentru durerile localizate la nivelul tamplelor sau fruntii foloseste cataplasme cu felii de cartofi cruzi. Daca durerile de cap sunt migrenoase, insotite si de varsaturi, atunci e cazul sa mergi la medic.
Schimbari dese de pozitie
Fragilitatea emotionala e la cote mari, treci usor de o stare la alta, acum razi, acum plangi. Apar sentimente de panica si confuzie.
Sfat: Este normal sa treci prin aceste stari. Depresiile sunt si ele obisnuite! Asa ca fii pe pace, insa spune-le celor din jurul tau, nu de alta, dar sa aiba intelegere, doar n-o faci intentionat si nici nu o sa te tina mult!
Arsuri stomacale
Reprezinta o forma de indigestie care se manifesta prin senzatia de arsura, durere sau disconfort in zona dintre stomac si gat. Se intampla atunci cand musculatura esofagiana se relaxeaza sub efectul hormonilor de sarcina.
Problema apare de obicei in timpul noptii sau in perioada de odihna la pat.
Sfat: Evita alimentele care produc arsuri, mananca putin si des, cate 5-6 mese pe zi, renunta la alimentele foarte condimentate, reci sau fierbinti. Dormi cu corpul ridicat pe perne. Stai asezata cu spatele drept atunci cand mananci. Nu face miscari energice la o ora, doua dupa masa.
Te mananca pielea
Mancarimile pielii sunt destul de frecvente in timpul sarcinii. Daca ele sunt in limite normale, nu trebui sa-ti faci griji, insa daca ele sunt intense si insotite de scaune decolorate si urina inchisa la culoare, mergi urgent la doctor.
Sfat: Folosirea unei creme bogata in agenti hidratanti va alunga senzatia neplacuta de mancarime. In plus, adauga in apa de baie putin praf de copt, care va neutraliza duritatea apei.
Sangerarea nazala
Deseori apar sangerari nazale, aparent fara motiv. Nu trebuie nici sa te sperii, nu e de la tensiune, pur si simplu mucoasa nazala acum e mai bine vascularizata! Tot aceeasi cauza vor sangera si gingiile cand te speli pe dinti.
Sfat: Cand apar sangerarile nazale nu intra in panica. Strange nasul intre degete pentru cateva minute. Daca sangerarea continua, e cazul sa mergi la medic!
Amorteala si furnicaturi
Aceste simptome apar odata cu cresterea in volum a uterului, care preseaza anumiti nervi.
Sfat: Cand apar aceste neplaceri aobisnuieste-te sa stai culcata pe o parte de mai multe ori in cursului zilei. Asa ajuti sangele sa oxigeneze toate celulele, iar circulatia e mult imbunatatita.
Sangerari vaginale
Pot fi cauzate de mai multi factori. La inceputul sarcinii poti observa pete de sange pe lenjerie. Este vorba de acel „spoot” de sarcina. Daca sangerarea continua, e profunda, cu cheaguri si insotita de dureri de burta si greutate in picioare, ceva nu e in regula. Trebuie sa mergi urgent la medic.
Sfat: Nu trebuie sa stai niciun minut pe ganduri, mergi direct la medic sau la spital, caci poti pierde sarcina!
Infectiile urinare
Urinarile frecvente sunt normale, insa cand apar durerile si usturimile, uneori febra si frisoane, sunt semne ale infectiei. Mergi imediat la doctor.
Sfat: Evita infectiile urinare prin consumarea unei cantitati mari de lichide zilnic. Evita alcoolul si cafeaua in cantitati mari. Poarta lenjerie din bumbac si renunta la deodorantele vaginale. Pastreaza o igiena impecabila.