Mirosul mititeilor lor te poate imbia, dar ai mare grija sa nu cazi prada acestei tentatii pentru ca te poti imbolnavi din cauza unor ingrediente deloc naturale.
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, o autoritate in domeniul nutritiei, avertizeaza: “Mititeii sunt o bomba calorica si au efecte nefaste asupra sanatatii. Fiti foarte atenti la ingredientele din compozitie. Cititi cu atentie etichetele si excludeti produsele care au in compozitie alte ingrediente in afara de carne tocata, sare, condimente si bicarbonat de sodiu”.
La o scurta citire a etichetelor de pe cateva tavite cu mici din supermarket (in specialsortimentele congelate), aflam ca producatorii de pasta de mici folosesc sorici in compozitie. Acesta creste rapid nivelul de colesterol si provoaca guta. In plus, gasim grasime in procente ridicate, coloranti precum carmin, care e de fapt o pulbere obtinuta prin zdrobirea oualor unei insecte numita coccus cacti si care s-a dovedit ca este cancerigen. Pe langa asta, gasim acid ascorbic sau chiar celebrul E621 (monoglutamat de sodiu), considerat unul dintre cei mai periculosi aditivi pentru sanatatea omului.
Daca nu poti renunta la acest preparat national, incearca sa iei carne proaspata de la macelarie. Macar asa ai control asupra proportiei de grasime dintre carnea de porc si cea de vita din compozitie.
Micii nu sunt periculosi doar pentru sanatate, ci si pentru silueta. La 100 de grame de mici vei acumula cel putin 350 de calorii, deci nu strica sa faci putina miscare dupa masa, in loc sa iti potolesti setea cu o bere rece.
O controversa privind reteta traditionala de mititei a fost cea care a vizat folosirea bicarbonatului de sodiu in compozitie, dar care a fost trecuta rapid cu vederea, deoarece acest ingredient are, din contra, efecte benefice pentru sanatate (este utilizat si ca medicament in tulburarile de aciditate gastrica) si are rolul de a fragezi compozitia si de a mentine culoarea in interior.